Највише антитела након короне имају – деца

Деца млађа од десет година имају виши ниво антитела од адолесцената и одраслих, након што се заразе коронавирусом, показало је истраживање чији су резултати објављени у научном часопису “Јама”.

Овај стручни рад би делом могао да пружи одговор на питање које научници још увек активно проучавају: зашто су деца мање погођена симптоматским облицима ковида-19?

Тело природно производи антитела у присуству вируса да би се борило против њега и да би га уништило.

Научници су анализирали више од 31.000 серолошких тестова спроведених у Њујорку између априла и августа 2020. Усредсредили су се на позитивне резултате тестирања, који указују на прележану инфекцију ковидом-19. По тим резултатима, деца узраста од једне до 10 година развила су средњи ниво IgG антитела, који је био знатно виши него код одраслих.

IgG је врста антитела која се налази у међућелијском простору и штити га од инфекције. Доказивањем присуства овог антитела може се показати да је постојало претходно оболевање или да је спроведена имунизација. Истовремено је најнижи ниво антитела IgG уочена код млађих одраслих особа узраста од 19 до 30 година, а разлози за то још увек нису јасни, кажу аутори истраживања.

Анализе су спроведене на мањем броју узорака крви узетих од деце, адолесцената и млађих одраслих особа, а циљ им је био да упореде имунолошки одговор у различитим старосним групама.

Показало се да је средњи ниво IgG антитела двоструко виши код деце узраста од једне до 10 година у односу на адолесценте, старости од 11 до 18 година, а међу њима је она била двоструко виша него код млађих одраслих особа, старости од 19 до 24 године.

“Наши подаци могу делимично да објасне свеукупно слабије симптоме и теже облике болести у код заражене деце”, наводи се.

Утврђено је да су серолошки тестови били позитивни код сличног удела деце и адолесцената у односу на одрасле особе. То упућује на могућност да би деца, чак и када развију благу слику болести, “могла да представљају велики извор вируса и преноса ковида-19”, напомињу аутори.

У студији која је прошли месец објављена у часопису “Nature” истакнуто је да се деца знатно боље бране од вируса захваљујући бољем урођеном имунолошком одговору организма, ономе који постоји и пре стеченог имунитета, који резултира настанком антитела.

Аутор: Хина