Najviše antitela nakon korone imaju – deca

Deca mlađa od deset godina imaju viši nivo antitela od adolescenata i odraslih, nakon što se zaraze koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu “Jama”.

Ovaj stručni rad bi delom mogao da pruži odgovor na pitanje koje naučnici još uvek aktivno proučavaju: zašto su deca manje pogođena simptomatskim oblicima kovida-19?

Telo prirodno proizvodi antitela u prisustvu virusa da bi se borilo protiv njega i da bi ga uništilo.

Naučnici su analizirali više od 31.000 seroloških testova sprovedenih u Njujorku između aprila i avgusta 2020. Usredsredili su se na pozitivne rezultate testiranja, koji ukazuju na preležanu infekciju kovidom-19. Po tim rezultatima, deca uzrasta od jedne do 10 godina razvila su srednji nivo IgG antitela, koji je bio znatno viši nego kod odraslih.

IgG je vrsta antitela koja se nalazi u međućelijskom prostoru i štiti ga od infekcije. Dokazivanjem prisustva ovog antitela može se pokazati da je postojalo prethodno obolevanje ili da je sprovedena imunizacija. Istovremeno je najniži nivo antitela IgG uočena kod mlađih odraslih osoba uzrasta od 19 do 30 godina, a razlozi za to još uvek nisu jasni, kažu autori istraživanja.

Analize su sprovedene na manjem broju uzoraka krvi uzetih od dece, adolescenata i mlađih odraslih osoba, a cilj im je bio da uporede imunološki odgovor u različitim starosnim grupama.

Pokazalo se da je srednji nivo IgG antitela dvostruko viši kod dece uzrasta od jedne do 10 godina u odnosu na adolescente, starosti od 11 do 18 godina, a među njima je ona bila dvostruko viša nego kod mlađih odraslih osoba, starosti od 19 do 24 godine.

“Naši podaci mogu delimično da objasne sveukupno slabije simptome i teže oblike bolesti u kod zaražene dece”, navodi se.

Utvrđeno je da su serološki testovi bili pozitivni kod sličnog udela dece i adolescenata u odnosu na odrasle osobe. To upućuje na mogućnost da bi deca, čak i kada razviju blagu sliku bolesti, “mogla da predstavljaju veliki izvor virusa i prenosa kovida-19”, napominju autori.

U studiji koja je prošli mesec objavljena u časopisu “Nature” istaknuto je da se deca znatno bolje brane od virusa zahvaljujući boljem urođenom imunološkom odgovoru organizma, onome koji postoji i pre stečenog imuniteta, koji rezultira nastankom antitela.

Autor: Hina