Najviše obolelih radnika u predškolskom sistemu

april 2, 2021

Za kolektive obdaništa nema raspusta niti korigovanja preporučenih mera zaštite i organizacije rada na nacionalnom nivou bez obzira na to što se epidemijska situacija ne smiruje, a po evidenciji resornog Ministarstva prosvete, najveći je procenat obolelih radnika u predškolstvu. Da vrtići ne mogu da rade na daljinu, kao škole, jasno je zaposlenima, ali ne razumeju zbog čega se u datim uslovima ne može sistemski, i na određeno vreme dok traje kriza, smanjiti broj mališana u vaspitnim grupama. Inicijativu da se privremeno ograniči dolazak mališana u obdaništa tako što bi za boravak deteta u kolektivu bila potrebna potvrda da su roditelji radno angažovani van kuće, najodgovorniji za javno zdravlje i obrazovanje nisu usvojili niti odbacili.

Tajac nadležnih doprineo je da se među vaspitačima uvreži mišljenje da ih je država „pustila niz vodu” kad ne može da učini ni taj ustupak da olakša organizaciju rada predškolskih ustanova, primećuje Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, jedinog reprezentativnog za vrtiće na republičkom nivou. Zaposleni u predškolstvu očekivali su preporuku s vrha sistema koja bi važila za sve da, na primer, na dve nedelje dolazak dece bude ograničen i da ne prelazi polovinu kapaciteta ustanove. Tvrde i da bi tek tada sve propisane mere zaštite mogle i da se sprovedu u svakom vrtiću, a da se ovako situacija razlikuje od ustanove do ustanove, a nigde nije idealna.

– Mi smo u povoljnijoj situaciji u odnosu na druge gradove zato što krizni štab našeg grada za nas ima sluha. Zahvaljujući tome od maja prošle do januara ove godine za boravak dece u svim vrtićima u Zaječaru bila je potrebna potvrda o radnom angažovanju roditelja. Od 18. januara omogućeno je da bez tog uverenja dolaze svi predškolci u obavezni pripremni program, a od 2. februara odobreno je da u vrtiće idu i sva ostala upisana deca mlađeg uzrasta. Dakle, tek od prošlog meseca otvoreni smo u punom kapacitetu. Pritom se roditelji maksimalno trude da ako ne moraju ne dovode decu, tako da je dolaznost trenutno između 50 i 60 odsto. Ukupno u sedam vrtića imamo upisanih 958 mališana. Vodi se dnevna evidencija dolaska dece, čim neko izostane, a da roditelji to nisu najavili, proveravamo zbog čega dete nije došlo. Trenutno su kovidom inficirane tri vaspitačice i jedna spremačica od 146 zaposlenih. Jedno dete nam je pozitivno, dok je 25 u kućnoj izolaciji jer je neko od članova njihovih porodica oboleo od virusa korona – objašnjava Smiljana Đorđević, vaspitač i predsednica Sindikata PU „Đulići” u Zaječaru.

Striktno sprovođenje preventivnih mera, uverava ona, doprinosi manjem širenju virusa i lakšoj organizaciji rada. Naglašava da primenjuju sve preporučene mere zaštite. Dezinfekcione barijere su na ulazu u svaki objekat, meri se temperatura pri dolasku u vrtić, obavezno je nošenje maske za sve zaposlene i roditelje kada dovode decu ili dolaze po njih, svakodnevno se dezinfikuju igračke i prostorije…

– Mališanima je i dalje teško objasniti da se mora održati distanca. Sestre na preventivi i svi vaspitači netremice prate situaciju, u slučaju da nam je do juče u kolektivu bilo kovid pozitivno dete ako je mlađe od pet godina izoluje se i grupa, a ako je predškolskog uzrasta vršnjaci nastavljaju da dolaze ukoliko im se ne pojave simptomi bolesti. Dolaznost dece je oko 70 odsto. Samo ovog meseca imali smo 26 zaraženih među zaposlenima i dvoje mališana inficiranih virusom. Uglavnom obolevaju vaspitači. Na bolovanju zbog kovida ostaju oko mesec dana, a često i duže. Za to vreme tražimo im zamene na poslu, ili spajamo grupe istog uzrasta – podseća Vesna Rakić, predsednica Sindikata PU „Milica Nožica” u Valjevu.

Ova ustanova ima devet objekata u gradu i dva u seoskom području, ukupno 320 zaposlenih i 2.199 upisanih mališana, ukazuje ona kao i da bi valjalo da se na republičkom nivou vrati pravilo da u vrtiće dolaze samo deca s potvrdom da roditelji rade van kuće dok traje aktuelna epidemijska kriza.

– Bilo bi to korisno i za decu i za zaposlene koji su na ivici snaga, jer od maja prošle godine radimo bez smanjenog obima posla. Od početka epidemije kod nas je oko 100 zaposlenih preležalo virus, a od početka imunizacije vakcinisano je oko 10 odsto, mada o broju vakcinisanih ne vodimo zvaničnu evidenciju budući da vakcinacija nije obavezna – ukazuje Rakićeva.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Najviše obolelih radnika u predškolskom sistemu"

  1. Jul kaže:

    Samo mlatite praznu slamu
    Kobajagi ,neko brine o predškolskim ustanovama!
    Gurate im obaveze,ne borite se za te ljude….pa sad kao nesto da se kaže.
    SRAM VAS BILO, SVE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama