Nalozi roditeljima za esDnevnik već sredinom meseca

8 decembra, 2017

Plan Ministarstva prosvete je da do sredine decembra roditeljima i učenicima budu podeljeni nalozi za pristup elektronskom dnevniku.
U ovom trenutku čekamo da se sistem usaglasi sa zakonskim odredbama zaštite podataka o ličnosti, kaže za Danas Bojan Radić, rukovodilac projekta “E prosveta”, napominjući da svi roditelji i đaci neće istog dana dobiti naloge već će se sukcesivno uključivati u dogovoru sa školama.
On objašnjava da je portal za učenike i roditelje potpuno odvojen od dela sistema koji koriste škole, tako da ne utiče na bezbednost školskog sistema esDnevnika. I jedni i drugi će preko internet pretraživača pristupati posebnom delu sistema sa svojim nalogom. Svaki učenik i roditelj će imati korisničko ime i šifru, a pošto pristupaju sa različitim nalozima prikaz podataka i mogućnosti koje im pruža sistem nisu isti za učenike i roditelje. Tako će đaci svoje ocene moći da vide istog trenutka kada budu upisane u dnevnik, a roditelji sa 48 sati zakašnjenja, kako bi se deci ostavilo vremena da te ocene obrazlože, što jeLje urađeno na sugestiju psihologa i pedagoga.
– Kada roditelj pristupi sistemu on vidi podatke samo za svoje dete, a ako ima dvoje dece u istoj školi ili u dve različite škole, a obe koriste esDnevnik, on može da izvrši izbor za jedno ili drugo dete – kaže Radić.
Pored ocena, roditelji će imati uvid i u izostanke, kao i napomene i pohvale koje nastavnici budu unosili. Đacima će, osim ovih podataka, biti na raspolaganju i niz drugih informacija, kao što su raspored kontrolnih i pismenih zadataka, ekskurzija, izleta i poseta.
Radić napominje da se 60 osnovnih i srednjih škola u Srbiji koristi esDnevnik u punom kapacitetu, a da je više od 300 škola prijavljeno za ulazak u ovaj projekat. Ministarstvo je nedavno raspisalo javni poziv na koji mogu da se prijave i druge škole. Naš sagovornik ističe da će sve zainteresovane škole koje budu zadovoljile minimalne tehničke uslove ući u projekat i voditi samo elektronsku evidenciju, a tome će prethoditi obuke za korišćenje esDnevnika.
– Sistem esDnevnik pomaže nastavnicima da se fokusiraju na obrazovno-vaspitni rad sa učenicima i u budućnosti na komunikaciju sa roditeljima smanjujući vreme koje potrebno za statičku obradu podataka. Ministarstvo planira da obogati izveštaje koje nastaju iz esDnevnika i drugih digitalnih obrazovnih sadržaja i servisa kroz rešenje za analitiku učenja. Svi eProsveta servisi biće dostupni roditeljima i učenicima i nastavnicima. Povratne informacije o funkcionisanju sistema i korisnosti samog esDnevnika koje dobijamo iz škola koje su u projektu su pozitivne – kaže Bojan Radić.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Nalozi roditeljima za esDnevnik već sredinom meseca

 1. IQ kaže:

  Ako ce biti stavljeno 48 casova na raspolozenje deci da obrazloze neuspeh roditeljima, da li to znaci da ce se signal mobilne telefonije ometati u krugu skole. I zasto se polazi od pretpostavke da je uceniku neophodno dva dana da se umiri i sredi stanje u porodici. Ako ima jasnu sliku, objektivnu povratnu informaciju o sebi i svom radu. Nesto tu ne pije vodu. Jer trenutno imamo situaciju da ucenici odmah nakon dobijene ocene, odlaze u toalet i javljaju roditeljima sta im zli nastavnik nije “dao”. I ne tako retko roditelj kao razjarena goropad stize u istom tom roku od odmah da zahteva obrazlozenje, a pocesto zna i da pripreti (u zavisnosti od toga da li i koja bitna licnost stoji iza njega ili pak ima za “saradnju” spremnog prosvetnog inspektora). Bas me interesuje zakonsko resenje ove situacije.
  S obzirom da do sada zaposleni nisu dobijali ni olovke, ni pedagoske, ni nepedagoske sveske, spajalice, gumice, mastilo…o dodatnoj literaturi necu ni da govorim, to svako za svoj gros odvajkada, raduje me cinjenica da ce svaki nastavnik biti “nagradjen” racunarom za vodjenje el. dnevnika. Sa legalnom verzijom OS-a i softvera naravno, posto su u skolama za sada ali i oduvek bili instalirani pirati ?. Pored toga bilo bi lepo saopstiti kada ce nastavnici moci da pristupaju SVOJIM licnim podacima iz Dositeja i provere njihovu azuriranost i tacnost? Stepen zastite tih podataka i subjekte koji raspolazu tim podacima. Mislim da uprkos tome sto je ministarstvo prosvete aminovalo upotrebu podataka iz Dositeja u istrazivacke svrhe i za SOP, svaki zaposleni bi morao dati licni pristanak za njihovu upotrebu.

 2. Božović Vladan kaže:

  Da ponovimo lekciju deco. Elektronski dnevnik je ponižavanje prosvetnih radnika, i iživljavanje države nad nižom klasom, takozvanim PROSVETARIMA. Dragi djaci i roditelji, VAMA će MOŽDA biti bolje, a NAMA će SIGURNO biti gore, bez ikakve nezavisnosti i slobode……..uzdravlje.

 3. Natasa kaže:

  A kao polazi se od toga da ce svi roditelji redovno da prate e-dnevnik. Koristim e-dnevnik i ne vidim da bi mi ta opcija “kasnjenja” bila “bolja”. Kad je neka sporna situacija zovne me nastvnik ili administracija….na pr. nedavno mi se dete uspavalo i na kraju casa su me zvali iz administracije da me pitaju da li znam zasto moje dete nije doslo u skolu. Zbunjeno sam odgovorila da ne znam i naravno odmah sam bila u panici “ne daj boze sta ti majka misli” ( da joj se nesto desilo na putu do skole ). Naravno zahvalila sam se sto su mi javili i odmah je nazvala, a ona je vec bila na putu do skole. Bila sam besna na dete ne zato sto se uspavala, nego sto mi nije javila, jer isto tako moglo mi se desiti da pogledam u elektronski dnevnik i da vidim. Iz iskustva znam da i u Holandiji e-dnevnik ne prati vise od 50% roditelja. Nece ni deca a ni roditelji biti bolji, ako im date mogucnost koriscenja e-dnevnika….to “moze” uopste ne znaci i da “hoce”.

  1. E kaže:

   Poštovana Nataša,
   Holandija ima Zakone,Uredbe,školstvo,tehniku,nastavnike,roditelje,učenike.Živite u Holandiji tačka.
   Ovo je informacija za roditelje,učenike i nastavnike u Srbiji,dve tačke.AUUUU.
   Izvinjavam se ”Zelenoj učionici’-za komentar upućen ” Nataši”,jer se stvarno angažujete da nam saopšte informacije iz oblasti obrazovanja.

 4. Gricko kaže:

  KONAČNOOOOO

 5. Gricko kaže:

  Nismo baš SVI tako zli rodelji kako smo predstavljeni. Nije u redu komentarisati na taj način. Samo želimo uvid u ocene jer se ne možemo baš uvek uklopiti u termine “Otvorenih vrata” a ponekad i roditeljskih sastanaka. što ne znači da se “ne interesujemo” za sopstveno dete.
  Ja lično nisam nikada jurila nikoga za ocene osim moje dete ukoliko “zaškripi”. Svaka je ocena za đaka.

  1. Natasa kaže:

   Ne moze da se nema vremena za “otvorena vrata”. Sve je stvar organizacije, pripreme (i nastavnika i roditelja) i postovanja tudjeg vremena. Meni u Holandiji su na kraju trimestra ponudjena dva dana i termini od 16:00 do 21:00 i pravo na 3×7,5 minutni razgovor (razgovor traje tacno 7,5 minuta i pocinje u tacno zakazano vreme, a to regulise portir zvonom ) sa zeljenim nastavnicima. Nemoguce da u ta dva dana ne mogu izdvojiti sat vremena ( dvoje dece … mada nikad ne posetim vise od 4 nastavnika…i sve bude zavrseno za 40minuta ) . Meni kao roditelju e-dnevnik pomaze da se pripremim za tih 7,5 minuta koji su u tom slucaju sasvim dovoljni.
   A posto su ucionice sa staklom prema hodniku ne mali broj puta sam videla dok cekam svoj red kako deca zajedno sa roditeljima izlaze uplakana nakon razgovora.
   I moram priznati ti stakleni zidovi prema hodniku su sjajna stvar i u velikom broju slucajeva tajni svedok, a i tajno oruzje pritiv bilo kakvog nasilja.
   g-dine @E zelim da podelim svu jednostavnost postovanja svih normi i pravila u obrazovanju na Zapadu o kojima se kod nas u Srbiji cuti ili mozda bolje receno plasiraju se pogresne predstave i dozivljaji i stvara pogresna opsta slika koja nije ni nalik realnoj.

 6. Dum vivimus, vivamus kaže:

  Ovde prvo treba da se srede neke stvari:
  1.Nije raspisan nikakav tender za to čudo.Ko je autor?Ako je pilot projekat,kako može neko da kaže da se edidencija vodi samo elektronski?Valjda se posle pilotiranja,radi analiza i daje se izveštaj…
  2.Nigde ne postoji pravilnik o sadržaju evidencije.Evidencija mora biti istovetna u svim školama.
  Ja mislim da je ovo tipično navlačenje,prvo tzv.brojem škola koje kao hoće da uvedu,a potom i “opštom” dobrobiti što ovakva vrsta evidencije pruža.
  A šta će biti sa Prosvetnim pregledom? Jedan dnevnik je oko 900 dinara × koliko škola i odeljenja…

 7. Sinisa Prvulovic kaže:

  Interesuje me kako je moguce da vidim samo jedno dete u ednevniku a imam jos dva deteta?
  Molim vas da mi omogucite to jest dodate jos moja dva deteta da mogu da ih vidim u ednevniku.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama