“Nama treba zakon koji će jasno reći učeniku šta sme, šta ne sme.”

februar 12, 2022

Nedavno objavljeni snimak časa i incidenta u srednjoj školi “Nikola Tesla” u Batočini još jednom pokreće pitanje o nasilju u školama i kako se boriti protiv toga. Koliki i kakav je uticaj društva na ovakvo ponašanje? Odgovor na ova pitanja potražili smo od roditelja, profesora i resornog ministarstva.

Prošle godine je Ministarstvo prosvete je imalo zabeleženo 570 situacija vršnjačkog nasilja. Sve one nisu briga samo škole i Ministarstva prosvete, već zahtevaju i uključivanje i Centra za socijalni rad, Ministarstva unutrašnjih poslova, domova zdravlja.

Škole moraju da se bave i prevencijom i da imaju preventivne programe i akcione planova za zaštitu od nasilja.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekla je da je sve počelo promenama zakona nakon 2000. godine.

“S obzirom na to da smo decu učili da imaju prava, ali ne da imaju obaveze. Onda su deca lako prihvatila da imaju puno prava, nastavnici su imali sve manje prava i evo to nas dovodi do ovih nemilih scena koje se povremeno pojavljuju na tri, na šest meseci”, kaže Jankovićeva.

“Epidemija koja nam se svima dogodila i koja još postoji na neki način zbog učenja na daljinu, škole je na mnoge načine onemogućila da vaspitno deluju bez obzira na propisane pravilnike”, kaže Snežana Vuković, šef Odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete.

Prošle godine resorno ministarstvo je 1.800 stručnih saradnika obučilo kako da preventivno deluju – da se promovišu zdrav stil života, tolerancija, nenasilje, kako da se nađe rešenje u konfliktnim situacijama.

“Nama treba zakon koji će jasno reći učeniku šta sme, šta ne sme. Imamo veliki problem što on i od kuće dolazi ne znajući šta sme, pa škola mora po da mu pokaže, često ga roditelj štiti umesto da se složi sa školom i udruži sa školom da se dete spase, ne da misli da može sve”, kaže Jasna Janković.

“Mediji osim što informišu, mogu da deluju edukativno, mogu da propagiraju ovakve obrasce ponašanja. Osim škole, koja mora da bude izuzetno jaka, rekla sam koliko preventivno mora da deluje, jako je važno da roditelji budu edukovani i škole zbog toga organizuju niz obuka za roditelje. Imaju mogućnost savetodavnog rada sa psiholozima i pedagozima”, kaže Snežana Vuković.

Nastavnici kažu da je potrebna i veća zaštita svakog ko radi u obrazovanju. A Ministarstvo insistira i na što dužem boravku učenika u školi kako bi škola mogla da deluje i vaspitno, i kako virtuelna realnost ne bi zamenila stvarni život.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama