Напустио нас је Миња Субота: “Деци смо говорили да угасе телевизор и уче. Данас им говоримо да укључе телевизор да уче.”

Чувени телевизијски водитељ, композитор и певач Миња Субота преминуо је данас, у 82. години живота.

Миња Субота био је изузетно свестрана личност. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, бавио се композицијом, певањем, био је водитељ и фотограф. Иза њега су остале песме које су певале генерације деце и које и данас малишани радо слушају.

У једном од својих последњих интервјуа рекао је:

„Деци су говорили – угаси телевизор и седи учи. Сад им говоре – упали телевизор и седи учи.“ Ситуација је врло тешка у овом тренутку. Деца су, на нашу жалост, долазила кући и укључивала своје телефоне, интернет, фејсбук и нису имала друштвени живот. Он се толико изгубио, да је то забрињавајуће. Сад тек нису у ситуацији да имају нормалан живот и мислим да родитељи морају да се, на неки начин, потруде да деци овај период не падне толико тешко. Онда су се осећали слободним, а сад их и за школски програм везује телевизија.”

Компоновао је стихове наших најистакнутијих дечјих песника уз које су одрастале генерације. Између осталих то су песме: „Деца су украс света“„Ишли смо у Африку“„Рекао сам брези и тополи“„Телефонијада“„Поврћијада“„Коло“„Разболе се лисица“, итд.

За циклус песама „Још нам само але фале“  Љубивоја Ршумовића такође је урадио композиције. Аутор је и водитељ серије „Музички тобоган“ која је емитована осамнаест година и једна је од најгледанијих нашем телевизијском програму, до данас.