Naša učenica najbolja matematičarka u Evropi

24 jula, 2019

Mladi matematičari Srbije na Međunarodnoj olimpijadi u Engleskoj osvojili šest odličja. Recept učenice Matematičke gimnazije: Učenje, uz mnogo šetnje, druženja i smeha

Jelena Ivančić (17) / foto V.Danilov

ONA je najbolja mlada matematičarka Evrope. Od pre dva dana dobitnica je zlatne medalje na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Velikoj Britaniji, kao i specijalnog priznanja – Mirzahani nagrade, koje se dodeljuje samo devojkama! Jelena Ivančić (17), učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, već pet godina osvaja medalje na takmičenjima širom sveta, a zlato na poslednjem, sa koga se u utorak vratila, njen je do sada najveći uspeh.

Ova nadarena devojka, bila je deo šestočlanog tima iz Srbije, koji se pre dva dana vratio sa Međunarodne olimpijade u engleskom gradu Batu, sa istorijskim uspehom naše zemlje. Postigli su najbolji rezultat srpskog tima u istoriji ovog najprestižnijeg matematičkog takmičenja! U okršaju sa 116 zemalja, ekipa Matematičke gimnazije, donela je tri zlatne, srebrnu i dve bronzane medalje, a Srbiju smestila na 9. mesto na svetu! Čitavu Evropu, izuzev Rusije, naši matematičari ostavili su daleko u prašini, a azijske zemlje koje su tradicionalno pobednici matematičkih takmičenja, zauzimaju prvih osam pozicija. Osim toga, od više od 600 srednjoškolaca iz sveta koji su se takmičili na Olimpijadi, bilo je svega 65 devojaka, a od svih njih najbolja je naša Jelena.

– Takmičim se od sedmog razreda, kada sam upisala Matematičku gimnaziju, godišnje osvajam oko pet medalja i do sada ih imam više od 20 – priča nam Jelena. – Zlato koje sam osvojila na ovoj Olimpijadi u Batu, do sada mi je najveći uspeh. Biti najbolji na Međunarodnoj olimpijadi, cilj je kojem svi matematičari streme i izuzetno sam ponosna na ovaj uspeh.

Jelena je jedna od svega pet devojaka Matematičke gimnazije, od kada ova škola postoji, koja je počela da odlazi na Olimpijade već od prvog razreda srednje škole. Osim toga, poslednjih godina, na Olimpijadi se dodeljuje i Mirzahani nagrada, koja nosi ime po čuvenoj iranskoj matematičarki Marjam Mirzahani. To je specijalno priznanje za postignuće kandidata ženskog pola na ovom takmičenju. Dodeljuje se najboljim devojkama za svaki kontinent. Evropska dobitnica je naša Jelena, a njeni rezultati bolji su od svih ostalih nagrađenih devojaka.

Uprkos velikom trudu, vrednom radu koji traje godinama, Ivančevićeva kaže da ima sasvim dovoljno vremena za prijatelje, izlaske i druženje.

– Ne družim se samo sa decom iz Gimnazije, kako se uglavnom pretpostavlja. Moje najbolje drugarice pohađaju Muzičku i Vazduhoplovnu školu. Uz roditelje i dva starija brata, one su moja najveća podrška i najvijači na takmičenjima – priča Jelena. – Mislim da sam pred ovu Olimpijadu patentirala najbolji recept za uspeh – učenje uz mnogo šetnje, druženja i smeha. Ovoga puta bila sam ubedljivo najopuštenija. Učila sam, spremala se, ali nisam zapostavljala prijatelje.

Da matematika nije njen jedini svet, svedoči i podatak da je Jelena završila Muzičku školu, da svira klavir, kao i da se dugo bavila plivanjem.

– Uporedo sa matematikom, intenzivno učim engleski jezik, jer nameravam da studiram na Kembridžu ili Prinstonu, pa će mi znanje tog jezika biti neophodno – priča ova devojka. – Već za nekoliko meseci počeću da pripremam papirologiju za apliciranje za stipendiju, a nameravam da studiram teorijsku matematiku. Mada, zanimaju me sve oblasti, algebra, analiza, topologija, teorija brojeva, kombinatorika…

“Reprezentacija” Srbije koja se nadmetala u Engleskoj

TIM

OSIM Jelena Ivančić, u timu koji je doneo šest medalja iz Bata bili su i Aleksa Milojević, Pavle Martinović, Miloš Milićev, Jovan Toromanović i Vladimir Viktor Mirjanić. Po rečima direktora škole Srđana Ognjanovića, ovo je najbolja generacija Matematičke gimnazije. Aleksa se upisao na studije u američkom Prinstonu, Pavle je upisao dva fakulteta u Beogradu, a Vladimir je upisao fakultet u Kembridžu.

Foto Novosti

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama