Насиље у школама одраз атмосфере у друштву

22 априла, 2019

Инцидент у Седмој београдског гимназији, у којој је дошло безмало до физичког разрачунавања неколико ученика и професора физике, није честа слика у гимназијама, али је одраз атмосфере у друштву – насиља, напетости и поремећеног система вредности.

Овај закључак изнело је неколико директора гимназија у Србији са којима смо разговарали, али који нису желели јавно да коментаришу случај у Седмој гимназији јер не знају шта је претходило ситуацији у којој је наставнику „пао мрак на очи“ па је ошамарио ученицу.

На друштвеним мрежама појавили су се бројни коментари у којима се поступак наставника оправдава, а критикује понашање ђака, који су дали себи за право да доводе у питање његов критеријум оцењивања, а посебно ученице, која је, како је речено, реаговала „бурније“ на оцену. Деца су безобразна, бахата, неваспитана, није ни чудо што је наставнику „пао мрак на очи“, сигурно да је био изазван па му је „пукжо филм“, то је била „васпитна ћушка“…само су неки од коментара који се могу прочитати у фејсбук групама које окупљају и просветне раднике.

Ивана Оролицки, психолошкиња и директорка ОШ „Светозар Марковић“ оцењује за Данас да је догађај из Седме гимназије несвакидашњи, али да сви учесници сносе одговорност и да за насиље нема оправдања.

Коментаришући подршку неких просветних радника професору физике, каже да то донекле може да разуме јер су изазови рада у просвети све већи, али да они који су се определили за ову професију „морају да раде на себи и да се стручно усавршавају, како у погледу преношења знања тако и развијању комуникацијских вештина“. Наставник је, додаје, и педагог и мора да научи како да изађе на крај са оваквим ситуацијама.

– Не могу се стављати у исту раван наставник и ученици. Ђаци су деца, они расту, развијају се, сазревају и одрастају у одрасле особе које ће сутра бити савесни грађани. Одрасли су ти који морају да преузму одговорност. Било је примера да ученик удари наставника или обрнуто, али први пут чујем да се догодила општа туча. Недопустиво је то што се десило. И за једну и да другу страну постоје механизми како се санкционише насилно понашање – каже за Данас Љиљана Ђокић, директорка Гимназије „Свети Сава“ у Београду.

Како је раније објављено, наставник је удаљен с посла и против њега је покренут дисциплински поступак, а тек ће се утврдити има ли одговорности ученика који су учествовали у овом инциденту.

– Урушавање професије просветних радника траје годинама и у таквој атмосфери не можете да очекујете да између ученика и наставника постоји неки добар однос. Јер најпре друштво треба да поштује професију да би то ученици почели да раде. Да су ученици поштовали свог наставника сигурно не би насрнули на њега, чак иако је он поступио непримерено. Али наставак целе приче да је кренула општа туча делује ми потпуно невероватно – наводи Ђокић.

Објашњава да је у гимназијама специфична атмосфера, јер их генерално уписују добри ученици. Верује да у основним школама има више „чарки“ јер су деца млађа, реагују импулсивније, различитог су успеха и владања. Ђокић наглашава да се на превенцији насилног понашања мора радити од првог дана.

– Ми се трудимо да будемо школа добрих вибрација, да ширимо позитивну климу, да се већ од првог дана ствара однос поверења између наставника и ученика. Наравно да постоје ситуације кад наставници мисле да ученици нису у праву и обрнуто, али није било оваквих испада, чак није долазило ни до помисли на физички обрачун. То што се догодило у Седмој гимназији вероватно је могло да се деси у неком тренутку у свакој школи. Јер и наставници су само људи, са својим проблемима и слабостима и не могу „кликом“ да се искључе кад уђу у школу. Али наравно да треба радити на самоконтроли, а свако ко погреши мора да одговара за своје грешке – каже Ђокић.

Вратити углед школи

– Ако хоћемо квалитетно образовање морамо вратити углед школе као институције. За то су одговорни и закони, и наставници. Треба радити и са родитељима, јер се неретко показује да ученици имају њихову подршку за нека слична понашања у школи – сматра Ивана Оролицки.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама