NASTAVLJA SE BURA U 14. GIMNAZIJI: Došao i ministar, đaci brane profesora, sindikati prete protestom

Bura zbog uručenog otkaza profesoru srpskog jezika Vladimiru Milojeviću u Četrnaestoj gimnaziji i dalje se ne stišava – današnjoj sednici Đačkog parlamenta, posvećenoj ovom pitanju, prisustvovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević.
dnevnik-
Za razliku od protesta kojem je prisustvovalo nekoliko stotina učenika ove škole, današnjem sastanku prisustvovali su samo njihovi predstavnici.
– Đaci su pre nekoliko dana uputili ministarstvu zahtev za preispitivanje disciplinskog postupka protiv profesora Milojevića. Ministar je ranije najavio i danas zaista došao kako bi im objasnio zakone i celu proceduru. Takođe, rekao im je da očekuju pismeni odgovor u roku od osam dana i da će se potruditi da profesoru nađu uhlebljenje do konačnog rešenja – kaže direktorka Četrnaeste gimnazije Marija Miletić.
Učenici su i ovom prilikom izrazili stav da profesor nije udario učenicu 2013. godine i istakli zakonsku obavezu ministarstva da ponovi disciplinski postupak ukoliko dobije dokaze i ukoliko se promene okolnosti, kao što tvrde da jeste.
Miran protest u znak podrške
Profesor Milojević đacima je danas uputio pismo, koje je na ovom sastanku pročitano.
– Svedoci ste da nisam želeo da stupim u kontakt ni sa kim od vas, upravo iz bojazni da ne pomislite da vas na bilo koji način instruiram. Sindikat je za sredu 21. decembar zakazao protest ispred školskog dvorišta i na isti pozvao kolege iz svih škola koji bi mi na tome skupu pružili podršku. Molim vas, zapravo insistiram, da niko od vas sadašnjih učenika ne učestvuje na tome skupu – istakao je on u pismu.
Da deci nije mesto na skupu koji organizuje sindikat, smatra i direktorka Miletić.
– Protest je zakazan ispred ove škole u 13 sati, a smatram da nije ni vreme ni mesto za to, jer đaci tada imaju nastavu – kaže direktorka i dodaje da je Vlada Srbije jedino mesto gde bi mogli da traže odgovore.
– Drago mi je da ministar obavio razgovor sa obe direktorke, ali voleo bih da mi je pružio priliku da porazgovara i sa mnom, jer je u izlaganju povodom mog slučaja napravio materijalne greške. Verujem da nije imao lošu nameru, već je pogrešno informisan, kao kada je rekao da je Upravni sud potvrdio moje “nasilje nad učenicom”, a zapravo se taj sud nije nijednog trenutka bavio predmetnim događajem, niti je to njegova ingerencija – kaže profesor.
 
Izvor. Blic