Наставница: Мој ђак је приликом уписа дискриминисан јер има здравствени проблем

3 јула, 2017

Нашој редакцији обратила се Александра Станковић, професорка музичке културе у основној школи „Васа Пелагић” из Београда. Александра је разредни старешина осмака који има дијагнозу Spina bifida и који је због тога у процесу бодовања за упис у средњу школу стављен у веома неповољан положај – не својом кривицом.

Дечак је због ове дијагнозе ослобођен наставе физичког васпитања, што је узроковало да има мањи број бодова које носи из основне школе, те да му се онемогућава упис било ког четворогодишњег смера! Као да то само по себи није довољно неправедно, сви трогодишњи смерови који су на располагању су образовни профили које он, са својим здравственим проблемом, не би никако требало да похађа.
„Дете је мој ђак од петог разреда, а у шестом сам сазнала да има ову дијагнозу. У питању је поремећај који настаје још у трудноћи. Кичмени стуб се није до краја развио, јер се тумор сместио усред кичменог канала. Деца са овом дијагнозом немају завршетак кичме, немају последња четири лумбална пршљења, немају нервне завршетке на стопалима (не осећају бол, свраб, голицање…). ” – каже проф. Станковић.
Револтирана и тужна због начина на који је њен ђак оштећен у процесу уписа у средње школе, обратила се Школској управи, Министарству и за сада нема одговора.
„Када је дошло време уписа, послала сам родитеље у Школску управу на лекарску комисију, са налазима детета. Лекарска комисија се састане и одобри детету упис по здравственом услову, те да препоруку да наведу само три жеље и да све три имају везе рачунарима/информационим технологијама. Данас су позвали родитеље из Школске управе и саопштили им да не могу да упишу дете ни на један од жељених смерова јер су четворогодишњи, а он има 47 бодова.” – прича проф. Станковић, која и сама има у породици члана са истом дијагнозом па су јој сви проблеми који је прате веома добро познати.
Зато је, како каже, чврсто решена да учини све да помогне свом ђаку да упише смер који ће, са својим здравственим стањем, моћи да похађа, а сутра и да се тим послом бави.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Наставница: Мој ђак је приликом уписа дискриминисан јер има здравствени проблем

  1. Ceca каже:

    Trebe tuziti drzavu. Ovo je legitimna diskriminacija

  2. Jole каже:

    Svaka čast i duboki naklon ovoj divnoj ženi!

  3. Nik каже:

    Ovo je nedopustivo. Zašto učenik nije prošao interresornu komisiju i radio po IOP- u,tako bi ispunio očekivane standarde i imao bolje ocene.Ogroman propust škole. I slažem se sa prethodnim komentarom da je dete žrtva diskriminacije i zanemarivanja jer nije uzeto zdravstveno stanje u obzir.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама