Nastavnica: Moj đak je prilikom upisa diskriminisan jer ima zdravstveni problem

3 jula, 2017

Našoj redakciji obratila se Aleksandra Stanković, profesorka muzičke kulture u osnovnoj školi „Vasa Pelagić” iz Beograda. Aleksandra je razredni starešina osmaka koji ima dijagnozu Spina bifida i koji je zbog toga u procesu bodovanja za upis u srednju školu stavljen u veoma nepovoljan položaj – ne svojom krivicom.

Dečak je zbog ove dijagnoze oslobođen nastave fizičkog vaspitanja, što je uzrokovalo da ima manji broj bodova koje nosi iz osnovne škole, te da mu se onemogućava upis bilo kog četvorogodišnjeg smera! Kao da to samo po sebi nije dovoljno nepravedno, svi trogodišnji smerovi koji su na raspolaganju su obrazovni profili koje on, sa svojim zdravstvenim problemom, ne bi nikako trebalo da pohađa.
„Dete je moj đak od petog razreda, a u šestom sam saznala da ima ovu dijagnozu. U pitanju je poremećaj koji nastaje još u trudnoći. Kičmeni stub se nije do kraja razvio, jer se tumor smestio usred kičmenog kanala. Deca sa ovom dijagnozom nemaju završetak kičme, nemaju poslednja četiri lumbalna pršljenja, nemaju nervne završetke na stopalima (ne osećaju bol, svrab, golicanje…). ” – kaže prof. Stanković.
Revoltirana i tužna zbog načina na koji je njen đak oštećen u procesu upisa u srednje škole, obratila se Školskoj upravi, Ministarstvu i za sada nema odgovora.
„Kada je došlo vreme upisa, poslala sam roditelje u Školsku upravu na lekarsku komisiju, sa nalazima deteta. Lekarska komisija se sastane i odobri detetu upis po zdravstvenom uslovu, te da preporuku da navedu samo tri želje i da sve tri imaju veze računarima/informacionim tehnologijama. Danas su pozvali roditelje iz Školske uprave i saopštili im da ne mogu da upišu dete ni na jedan od željenih smerova jer su četvorogodišnji, a on ima 47 bodova.” – priča prof. Stanković, koja i sama ima u porodici člana sa istom dijagnozom pa su joj svi problemi koji je prate veoma dobro poznati.
Zato je, kako kaže, čvrsto rešena da učini sve da pomogne svom đaku da upiše smer koji će, sa svojim zdravstvenim stanjem, moći da pohađa, a sutra i da se tim poslom bavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Nastavnica: Moj đak je prilikom upisa diskriminisan jer ima zdravstveni problem

  1. Ceca kaže:

    Trebe tuziti drzavu. Ovo je legitimna diskriminacija

  2. Jole kaže:

    Svaka čast i duboki naklon ovoj divnoj ženi!

  3. Nik kaže:

    Ovo je nedopustivo. Zašto učenik nije prošao interresornu komisiju i radio po IOP- u,tako bi ispunio očekivane standarde i imao bolje ocene.Ogroman propust škole. I slažem se sa prethodnim komentarom da je dete žrtva diskriminacije i zanemarivanja jer nije uzeto zdravstveno stanje u obzir.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama