Наставници ће држати дупле часове

13 августа, 2020

Часове обема групама у трајању од по 30 минута држаће исти наставници, а то ће се уклопити у њихову већ постојећу норму. За физичко, ликовно и музичко учитељима могу припомоћи предавачи ових предмета у старијим разредима. За децу ће бити исто као што је и било када је реч о настави, а међу просветарима су потребне солидарност и колегијалност. Родитељи треба чврсто да сарађују са просветарима и да воде рачуна о здрављу детета, како не би заражено дошло у школу.

Foto: Canva

Ово су основне поруке деци, наставницима и родитељима просветних власти, које су у сарадњи са епидемиолозима направиле план рада за наредну школску годину.

– Наставници неће радити у две смене. Учитељ који има четири часа по пола сата има простора да кад започне са првом групом, настави рад и са другом групом. То ће бити исти учитељ који има своју радну норму. Биће активирани и они који су проглашени за технолошке вишкове.

Из просветног синдиката поручују да се у оквиру норме коју просветари имају мора тачно одредити како се и шта ради.

– Морамо избећи то да се рад од куће претвори у прековремени рад – каже Валентина Илић из Синдиката образовања Србије. – Током ванредног стања, многи наставници су радили по цео дан и ноћ. То мора да се избегне.

Продужени боравак ће радити

У стручном упутству наводи се да ће продужени боравак радити, али у мањим групама ученика истог разреда или изузетно више разреда. Препоручују се часови и активности на отвореном, када је то могуће.

Иначе, подела одељења на групе највећи је организациони изазов за школе. Али, само за оне које немају довољно простора, а имају велики број ђака. У 542 образовне установе од укупно 1.192, неће бити потребе да се одељења деле, јер немају више од 15 ученика. То су сеоске школе, школе мањина и оне на КиМ.

Према Стручном упутству које је прослеђено образовним установама, једно дете треба да има четири квадратна метра, па на пример, ако у некој школи у одељењу има и 20 ученика, а учионица 80 или више квадрата ни то одељење неће морати да се дели.

Деца од првог до четвртог разреда иду у школу пре подне, групе долазе у тачно одређено време, на пример у осам сати једна група, а друга у 10.45. Имају четири часа по пола сата, паузе су пет минута, а велики одмор 20 минута. Свака група има своју учионицу и деца не иду из једног кабинета у други. Препоручен је флексибилан распоред звоњења, како би што мање ученика било у исто време по ходницима или тоалетима.

Ученици од петог до осмог разреда у школу иду по подне, они наставу похађају по комбинованом моделу – непосредно у школи и слушају онлајн часове. Приликом организације наставе, школа треба да води рачуна да се акценат стави на предмете које осмаци полажу на малој матури. Провера знања и оцењивање одвија се искључиво у школи.

И министар Шарчевић је нагласио да ће се одржавати настава “главних предмета”, док ће се остали изводити на друге начине. Према ранијим најавама физичко, музичко и ликовно држаће се на отвореном простору, када год је то могуће.

Просторије ће се чешће чистити и дезинфиковати 

Родитељи који из страха од заразе не буду хтели да дете да шаљу у школу, имаће могућност да се током септембра изјасне и школи саопште да ће им дете похађати онлајн наставу. И ови ђаци биће испитивани искључиво у школама. Министар Шарчевић у среду је навео да деци која у септембру не буду долазила на наставу часови неће морати да се правдају.

Епидемиолози наглашавају да ће ношење маски бити обавезно, да је стално држање маске на лицу најсигурнији начин заштите од инфекције, али да постоји могућност и да се током часа скину маске. Обавезно морају да их носе када причају или одговарају, и када излазе на паузу у двориште или у тоалет. Маске ће им обезбеђивати родитељи. Шарчевић је, међутим, замолио премијерку Ану Брнабић да се обезбеде средства за маске ако то буде неопходно.

– Предлог је да родитељ обезбеди бар три маске – рекао је Шарчевић и додао да ће у школама бити и резервних.

Говорећи о организацији наставе у средњим школама, он је навео да ће проблем бити са гимназијама, док ће у стручним школама практична настава ослобађати простор за теоретску. Како је навео, медицинским школама неће бити препоручена практична настава.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Наставници ће држати дупле часове

 1. Aleksandra каже:

  Zašto se nigde ne pominje rešenje celodnevne nastave? I ako je neće biti, da li će biti organizovan boravak? Te informacije nigde ne mogu da nađem, i ne znam kada će ih zvanično objaviti kako bi se roditelji koji nemaju kome ostaviti decu organizovali.

 2. Алекса каже:

  ”Из просветног синдиката поручују да се у оквиру норме коју просветари имају мора тачно одредити како се и шта ради.”
  И шта кад се схвати да је норма 20 часова?
  Израчунајте и сами, да ли је норма за наставнике сваког дана 8 часова по 30 минута, што значи 6 часова по 45 минута. Да ли је норма 30 часова непосредног рада?
  И ко ће бити са другом групом док тај исти наставник ради са првом групом? Или са трећом?
  И која то школа има учионице од 80 квадрата? И како ће изгледати распоред часова? И откуд толики наставници који раде у продуженом боравку?

 3. Milena каже:

  Ovde je matematika vrlo prosta. Ako se isti čas, ista nastavna jedinica, drži jednom odeljenju u dve grupe, onda taj “čas” ne traje 45 minuta, već 60 minuta. Tako da nas ministar ne “relaksira”, već menja normu na više no što bi trebalo.

  1. Алекса каже:

   Милена, па то је то – 8 часова од 30 минута је 6 часова од 45 минута. И тако сваког дана. По њему ту ”има простора” за недељну норму од 30 часова. ”Олакшавајуће” је само што ће се дигитални часови припремати само за једну групу.

   1. Milena каже:

    Da, jasno je da govorimo o istom problemu koje neće imati adekvatno rešenje, jer ministar nama meri vreme provedeno u skoli, a ne fond časova.

    1. Алекса каже:

     Мени би потпуно одговарало да не морам да мислим о школи кад дођем кући. Нека дода још два сата и бићемо покривени осмочасовним радним временом. Али, онда нема родитељских састанка и отворених врата у осам увече, нема одељењских и наставничких већа после 16 часова, нема такмичења суботом и недељом, итд. И наравно, мора да нам обезбеди канцеларије где ћемо се на миру припремати за сутрашњи дан.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама