Nastavnici: Informatika da bude obavezna

septembar 9, 2016

Sekcija nastavnika informatike Srbije očekuje uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama i nadaju se da će se status tog predmeta promeniti do početka sledeće školske godine
inform,
Predsednica Sekcije nastavnika informatike Srbije Bojana Satarić izjavila je da nastavni kadar nije prepreka za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama i da se u sekciji iskreno nadaju da će se status tog predmeta promeniti do početka sledeće školske godine.

PROČITAJTE I Sistematizovana radna mesta u š.g. 2016/2017. i slobodna radna mesta u školama

“Istraživanje Ministarstva prosvete, sprovedeno u maju, pokazalo je da od 1.017 škola iz reprezentativnog uzorka samo 15 nema adekvatne uslove. Da li 1,5 odsto škola treba da bude razlog da još jedna generacija ne dobije obrazovanje u skladu sa vremenom u kome živi”, rekla je Bojana Satarić.
Ona je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) ocenila da su nastavnici informatike važna karika u funkcionisanju osnovne škole u svakom smislu.
“Smatramo da su svi nastavnici koji trenutno realizuju nastavu izbornog predmeta informatika i računarstvo, kao i većina nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja kompetentan i dovoljan nastavni kadar”, navela je ona stav Sekcije.

Pročitajte i Počinje prvi krug racionalizacije u prosveti

Na pitanje kako komentariše najavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da se od sledeće godine informatika i tehničko obrazovanje spoje u jedan predmet pod nazivom dizajn, Bojana Satarić je rekla da novi predmet dizajn deluje kao vrlo interesantano novo lice tehničkog obrazovanja, čije inoviranje jeste potrebno.
Ona je rekla da tehničko obrazovanje svakako podrazumeva i upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija, ali da se nikako ne može staviti znak jednakosti između ovog segmenta osnovnog obrazovanja i nastave informatike.
“Informatičko obrazovanje je daleko više od korišćenja tehnologije. Njegova misija je da prevede učenika iz uloge korisnika u ulogu kreatora, da pomogne učeniku da shvati prirodu digitalnog sveta i fokusira se na njegove principe, a ne na pojavne oblike”, kazala je ona.
Ona je rekla i da je sa druge strane, informatičko obrazovanje kompleksna oblast koja formira temelje digitalnih kompetencija učenika koje ne zavise od trenutne tehnologije i da kao takvo, predstavlja zasebnu nastavnu oblast.
Na pitanje zbog čega ove školske godine informatika nije uvedena kao obavezan predmet Satarić je rekla da status informatike kao izbornog predmeta u osnovnoj školi nije promenjen zbog bojazni članova Nacionalnog prosvetnog saveta da ne postoje dovoljno dobri uslovi tehničke i organizacione prirode.

Pročitajte i Šarčević: Pravimo novi savez porodica – škola

“Realnost nas uči da situacija nikada nije idealna. Da je čovečanstvo čekalo na hemijsku olovku, niti jedno slovo ne bi bilo napisano sve do ’30-tih godina 20. veka. Ne bismo imali dela Njegoša, Dostojevskog, Šekspira”, navela je ona.
Prema njenim rečima, tehnologija se menja jako brzo i diskutabilno je koliko sredstava treba da bude uloženo u samu tehnologiju.
“Daleko je važnije fokusirati se na logičku osnovu iz koje čitav digitalni svet raste. Ako naučite dete da misli, tehnologija će postati nova olovka”, smatraju u Sekciji nastavnika informatike.
 
Beta/ Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama