Наставници: Информатика да буде обавезна

9 септембра, 2016

Секција наставника информатике Србије очекује увођење информатике као обавезног предмета у школама и надају се да ће се статус тог предмета променити до почетка следеће школске године
inform,
Председница Секције наставника информатике Србије Бојана Сатарић изјавила је да наставни кадар није препрека за увођење информатике као обавезног предмета у школама и да се у секцији искрено надају да ће се статус тог предмета променити до почетка следеће школске године.

ПРОЧИТАЈТЕ И Sistematizovana radna mesta u š.g. 2016/2017. i slobodna radna mesta u školama

“Истраживање Министарства просвете, спроведено у мају, показало је да од 1.017 школа из репрезентативног узорка само 15 нема адекватне услове. Да ли 1,5 одсто школа треба да буде разлог да још једна генерација не добије образовање у складу са временом у коме живи”, рекла је Бојана Сатарић.
Она је за портал Градски биро (градскибиро.рс) оценила да су наставници информатике важна карика у функционисању основне школе у сваком смислу.
“Сматрамо да су сви наставници који тренутно реализују наставу изборног предмета информатика и рачунарство, као и већина наставника техничког и информатичког образовања компетентан и довољан наставни кадар”, навела је она став Секције.

Прочитајте и Počinje prvi krug racionalizacije u prosveti

На питање како коментарише најаву министра просвете Младена Шарчевића да се од следеће године информатика и техничко образовање споје у један предмет под називом дизајн, Бојана Сатарић је рекла да нови предмет дизајн делује као врло интересантано ново лице техничког образовања, чије иновирање јесте потребно.
Она је рекла да техничко образовање свакако подразумева и употребу информационо-комуникационих технологија, али да се никако не може ставити знак једнакости између овог сегмента основног образовања и наставе информатике.
“Информатичко образовање је далеко више од коришћења технологије. Његова мисија је да преведе ученика из улоге корисника у улогу креатора, да помогне ученику да схвати природу дигиталног света и фокусира се на његове принципе, а не на појавне облике”, казала је она.
Она је рекла и да је са друге стране, информатичко образовање комплексна област која формира темеље дигиталних компетенција ученика које не зависе од тренутне технологије и да као такво, представља засебну наставну област.
На питање због чега ове школске године информатика није уведена као обавезан предмет Сатарић је рекла да статус информатике као изборног предмета у основној школи није промењен због бојазни чланова Националног просветног савета да не постоје довољно добри услови техничке и организационе природе.

Прочитајте и Šarčević: Pravimo novi savez porodica – škola

“Реалност нас учи да ситуација никада није идеална. Да је човечанство чекало на хемијску оловку, нити једно слово не би било написано све до ’30-тих година 20. века. Не бисмо имали дела Његоша, Достојевског, Шекспира”, навела је она.
Према њеним речима, технологија се мења јако брзо и дискутабилно је колико средстава треба да буде уложено у саму технологију.
“Далеко је важније фокусирати се на логичку основу из које читав дигитални свет расте. Ако научите дете да мисли, технологија ће постати нова оловка”, сматрају у Секцији наставника информатике.
 
Бета/ Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама