Наставници који су вакцинисани неће морати да носе маске…

Ружић је појаснио да ће деца носити маске када међусобно комуницирају или одговарају на часу, а да наставници који су вакцинисани неће морати да имају маске осим када се приближе ђацима на ближе од метар и по.

Како је рекао, Кризни штаб жели да пошаље неколико важних порука, да је образовање један од приоритета у нашем раду.

-Разговарали смо са здравственом струком коју морамо да послушамо. Приоритет је очување здравља свих нас. Примили смо конструктивне сугестије од синдиката. Био нам је циљ да по одлуци штаба изађемо искључиво са јасно донетом одлуком и сигурном информацијом. Интенција нам је да настава крене редовно, да се ђаци не деле у групе и да часови трају 45 минута – рекао је Ружић.

Ружић каже да су препоруке за предшколске установе дате још у јулу, и да их се сви придржавају.

“Када дође до заражавања, ако се неко дете разболи у групи или одељењу, сва деца од тада носе маске, заражено дете иде у карантин. Ако има двоје заражених, или више, сва деца десет дана имају онлајн наставу”, истакао је Ружић.

Доктор Предраг Кон је рекао да нам епидемиолошка ситуација није баш наклоњена, и да ће морати стриктно да се поштује све што је прописано овим планом.

– Ови модели који су приказани показују да се креће практично са неком ситуацијом која подразумева да у школу долазе здрави, и да су наставници што је могуће више вакцинисани. Ако нису вакцинисани мораће да носе маске. Ту је дефинисано кад могу да се скину маске, када могу да се носе. Види се да су маске замениле вакцинацију на неки начин, иако имамо вакцине које су прошле све оно што је неопходно по стандарнима и безбедне су – рекао је Кон.