Наставници писали одговоре на табли

6 маја, 2021

Поједини ђаци прије него што је почела екстерна провјера знања телефонима сликали тестове и слали их другима

 


Побједа је сазнала да су у појединим основним школама професори ђацима помагали тако што су исписивали одговоре на питања. Неки су радили и тестове умјесто ђака, те су дозвољавали ђацима да међусобно преписују.

– У појединим ођељењима су сви ђаци добили петице. И то ћемо да истражимо. Ријеч је о подгоричким школама – рекао је наш саговорник

Поједини ученици су прије почетка рјешавања тестова екстерне провјере знања фотографисали странице теста и слали их путем друштвених мрежа другим ђацима како би могли да припреме одговоре, сазнаје Побједа.

Редакција је дошла до фотографија који су се ђелиле путем друштвених мрежа. Провјером и упоређивањем са тестом који је објављен на сајту Испитног центра, утврђено је да су фотографисани ђелови тестова Матурског и стручног испита за црногорски – српски, босански, хрватски језик и књижевност.

Сва тестирања у свим црногорским школама почињу у исто вријеме, а ђаци су улазили у учионице пола сата прије тога. Претпоставља се да су неки од њих, након што их је професор који их надгледа прозвао да уђу у учионицу, искористили одређену ситуацију и фотографисали питања.

Према сазнањима Побједе, ова ситуација се понављала у основним и средњим школама Црне Горе, а упућени кажу да је ово проблем који датира од раније.

У члану 21 постојећег правилника Испитног центра пише да прије почетка провјере знања члан Kомисије, односно тест-администратор даје одговарајућа упутства ученицима која се односе на начин рада и понашања, саопштава да је ученик дужан да задатак ради самостално, упућује на начин израде задатка и употребу дозвољених помагала у складу са испитним каталогом. Уношење мобилних телефона и других електронских уређаја у просторију у којој се врши провјера знања није дозвољено, осим ученицима са посебним образовним потребама.

Сви добили петице

Побједа је сазнала да су у појединим основним школама професори ђацима помагали тако што су исписивали одговоре на питања. Неки су радили и тестове

умјесто ђака, те су дозвољавали ђацима да међусобно преписују.

-У појединим ођељењима су сви ђаци добили петице. И то ћемо да истражимо. Ријеч је о подгоричким школама – рекао је наш саговорник.

Резултати тестирања неће се поништавати, јер није било масовног кршења правила, казао је саговорник.

Испитни центар би требало да осмисли нови метод испитивања који би требало да стартује од наредне године.

– Kонцепт садашњег полагања је претежак. Огроман је број предмета, преко 20 и нешто је изборних. На примјер, припрему тестова за латински ради десет људи, а полаже га само један ученик – казао је наш саговорник.

Полагање у сали, ометачи интернета

Недавно се о проблемима током екстерне провјере знања полемисало на радној групи Министарства просвјете, науке, културе и спорта које се бави уређењем наставе у доба корона вируса.

– Помињале су се опције да Испитни центар обезбиједи различите тестове, да не добијају све исте. Полемисало се и о томе како ђаци треба да раде тестове у већим салама, као на примјер у Спортском центру у Подгорици како би постојали ометачи за интернет и био би бољи надзор. Сада се дешавало да су неки ђаци са интернета дословно преписивали све есеје. То не смије да се дешава, а то су исто радили и претходних година – рекао је наш саговорник.

Извор: Побједа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама