Наставници подељени око препоруке о маскама

17 марта, 2022

Ношење заштитних маски у основним и средњим школама у нашој земљи више није обавезно, већ остаје на нивоу препоруке, али су наставници и даље подељени у вези са тим питањем.

„Ситуација у београдским гимназијама је прилично подељена, с обзиром на то да када ми добијемо препоруку, то је нешто што може, а не мора нужно да се поштује”, рекла је за Танјуг потпредседница Форума београдских гимназија и професорка енглеског језика Девете гимназије Ана Димитријевић.

Тиме је, како додаје, школама остављено да донесу коначну одлуку, а ниједна школа до сада, према њеним речима, није донела одлуку у свом колективу да су маске и даље обавезне за ђаке и запослене.

Ђаци су, како наводи Димитријевић, једва дочекали да не морају да носе маске, али је став међу наставницима подељен.

„У колективима, међу децом и наставницима још увек има заражених. Ми као наставници сматрамо да смо њима пример и уколико носимо маске, ђаци имају потребу да маску ставе, а ни ми се не осећамо довољно безбедно јер владају вируси”, изјавила је Димитријевић.

Према њеним речима, маске носи 10 до 20 одсто ученика током часа у неким одељењима, а негде чак нико, док када је реч о професорима, од 30 одсто професора до 50 одсто носи маске у зависности од смене.

„Постоји незанемарљив проценат колега који сматрају да ова мера јесте прерано укинута”, поручује Димитријевић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја препоручује употребу заштитних маски за све запослене, ученике и трећа лица током боравка у школи у затвореним просторима, као и да је потребно да се настави појачана примена мера опште и личне хигијене, а нарочито да се води рачуна о редовном проветравању и дезинфекцији свих просторија у којима бораве ученици и запослени у школи.

Препорука о ношењу маски у складу је и са одлуком коју је донео Кризни штаб за борбу против корона вируса.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама