Наставници, покрените децу на читање – оформите Читалачки клуб

Са задовољством вас обавештавамо да је Издавачка кућа Клетт покренула акцију Читалачки маратон. Читалачки маратон није профитабилна, већ друштвено одговорна акција.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је ову акцију с циљем да се наставници српског језика у основним школама подстакну да формирају читалачке клубове од почетка школске 2017/18. године и да тако стимулишу ученике да читају додатну литературу (ДОПИС).

Акција Читалачки маратон састоји се од неколико сегмената:

1. Наградни конкурс за необјављени роман намењен читаоцима од 11 до 14 година. Стручни жири разматра више од 200 пристиглих необјављених романа и почетком септембра ћемо знати којих пет су одабрали као најбоље. Више о овом сегменту погледајте ОВДЕ.
2. 141 наставница/к српског језика и књижевности који предају у основним школама, и који су се пријавили до 22. августа 2017. године, биће чланови Главног жирија и бираће најбољи од пет романа који су ушли у ужи избор по одлуци Стручног жирија.
Они ће добити рукописе пет романа током септембра 2017. године и имаће на располагању око две недеље да их прочитају, анализирају и пошаљу нам своје оцене романа. Роман са највишом просечном оценом биће проглашен победничким романом. Свих пет романа из ужег избора биће уреднички обликовани и објављени уз методичку апаратуру помоћу које ће дело моћи да се обради на радионицама Читалачких клубова, које ће водити и наставници који су били чланови Главног жирија.
3. Формирање Читалачких клубова у основним школама.
Сви наставници српског језика који се пријаве до 30. септембра 2017. године, треба да оформе Читалачки клуб у својој школи најкасније до почетка новембра 2017. године, и одрже са младим члановима – ученицима своје школе, пет радионица у току школске године, сваку у трајању од једног школског часа. За све радионице наставници ће добити детаљне инструкције за рад. Тема за сваку од радионица биће један од пет романа објављених у оквиру Читалачког маратона.
Сви ученици који буду чланови клуба добиће победнички роман на поклон.
На крају пете радионице наставници ће дати члановима клуба формулар да оцене свих пет романа и ураде кратак тест. Наставници ће нам доставити формуларе за гласање и тестове како бисмо утврдили који роман је по избору деце – чланова Читалачког клуба, најбољи роман.
На крају школске године биће одржано наградно извлачење где ће 50 ученика, који су попунили формулар за оцењивање и тест, бити награђено вредним наградама.
Наставници који постану чланови Главног жирија и/или оформе читалачки клуб и одрже радионице као и финално тестирање и гласање, пре пријема необјављених романа потписаће уговор о сарадњи на пројекту са издавачком кућом Klett.
4. Поновно расписивање конкурса за необјављени роман, како би се одабрали романи и теме за наредну школску годину.

Пријава за формирање Читалачких клубова

Особа за контакт и више информација:
Мирјана Илић, 063/1078 537, citalackimaraton@klett.rs