Наставници постигли циљ – крајем фебруара стиже предметни надзор!

28 децембра, 2016

Гимназија у Чачку биће прва школа у Србију у којој ће у оквиру екстерне евалуације бити извршен и предметни надзор, на чему ова образовна установа, као и Унија синдиката просветних радника, чији је Гимназија члан, инсистирају већ дуже време.
То је епилог недавног састанка челника Уније са министром просвете Младеном Шарчевићем, који је завршен договором да се спољашње вредновање рада Гимназије у Чачку и предметни надзор обаве 22. и 23. фебруара, потврдио је за Данас Владимир Аџић, члан Уније и председник Синдиката образовања Чачка (СОЧ).
Запослени у Гимназији, али и у још две чачанске средње школе – Машинско-саобраћајној и Економској, неколико пута су одбијали екстерну евалуацију, због тога што квалитет рада наставника процењују људи који нису из исте струке, па се дешавало да, рецимо, час математике оцењује наставник физичког или час биологије наставник страног језика. У Синдикату образовања Чачак кажу да је недавно извршена екстерна евалуација у Музичкој школи, где је на час енглеског језика дошла професорка која не зна ни реч енглеског, а на часу хармонике се појавио географ.
Спор дела чачанских професора са Министарством просвете траје месецима уназад, а због одбијања екстерне евалуације против њих су били покренути и дисциплински поступци. Они су стопирани доласком Младена Шарчевића на чело Министарства просвете, који је крајем августа, према тврдњи Владимира Аџића из СОЧ-а, обећао да ће се у договору са школама урадити предметни надзор, да ће бити замењени саветници који су се појављивали у претходним покушајима евалуације, јер су између њих и наставника “пале тешке речи”, те да ће се изменити правилник о вредновању школа која ће омогућити предметни надзор.
И сам министар је посетио Гимназију у Чачку 17. новембра и обећао да ће договорено бити испуњено, да ништа неће бити рађено “на силу и из ината”, а потом је у ову школу стигла најава да се екстерна евалуација спрема за другу половину децембра. Уследила је преписка синдиката школе са Министарством просвете, потом састанак са министром и нови договор да ће спољашња провера квалитета рада ове школе бити крајем фебруара.
Занимљиво је да екстерна евалуација још није спроведена у друге две чачанске средње школе које су се побуниле, нити је последњих неколико месеци било таквих покушаја, што у Синдикату образовања Чачак тумаче као покушај просветне власти да сломи једно од најјачих синдикалних упоришта, јер се, како кажу, “зна одакле ветар дува”. На питање да ли ће после најновијих дешавања Гимназија у Чачку бити привилегована, с обзиром да је екстерна евалуација спроведена у око 1.500 образовних установа у Србији по истим правилима, Владимир Аџић одговара да суштина целе борбе није да Гимназија буде изузетак већ да предметни надзор буде општеприхваћена пракса у свим школама.
После свега, и даље је неизвесни шта ће се дешавати крајем фебруара, јер професори не одустају од предметног надзора и очекују да га спроведу неки од 200 наставника, изабрани на конкурсу који је Министарство расписало за избор саветника-спољних сарадника. Из Министарства, међутим, поручују да они неће бити самостални у раду већ ће помагати просветним саветницима из школских управа.

Струка тврди супротно

Чачански професори остали су при своме, иако су надлежни који се баве екстерном евалуацијом објашњавали да спољашње вредновање није стручни надзор појединачних наставника, због чега не мора да их процењује стручњак исте вокације. Тврде да су сви просветни саветници обучени да процене како наставник води час, како и колико деца уче на часу, да ли наставник управља процесом учења, какву атмосферу ствара, како прати напредак ученика…, што је сврха овог дела екстерне евалуације.
Извор: Данас
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Наставници постигли циљ – крајем фебруара стиже предметни надзор!

 1. Nina каже:

  Onog trenutka kada sam shvatila da ti ljudi dolaze da vide KAKO se predaje, a ne ŠTA, potpuno mi je svejedno ko će da dodje!
  Malo su ovi dosadni…

 2. Profesor каже:

  О ком предметном надзору причамо? Просветни саветници треба да се покажу као добор познаваоци метерије, да дођу и прво одрже час, да наставник оцени просветног саветника, а онда просветни саветник да оцени наставника. Транспарентно и поштено!

  1. Богољуб Милошевић каже:

   Подржавам.

 3. Паја пензионер каже:

  -Да ли сте видели веб страну Министарства са резултатима екстерне евалуације?
  -Да ли сте видели да школе на својим сајтовима истичу налазе екстерне евалуације?
  -Да ли сте видели списак “екстерних евалуатора”?
  -Да ли знате ко је креирао концепт екстерне евалуације за Србију?
  -Да ли мислите да је екстерна евалуација нешто променила у просвети?

  Прво да кренем од последњег питања/дилеме.
  Екстерна евалуација ништа није променила у школама (осим пораста ега неких директора који добише највишу оцену), чак је у неким школама погоршана ситуација после ње (погоршани међуљудски односи).
  Екстерна евалуација је специјалан пројекат енглеских обавештајних службу у оквиру “помоћи” банана државама као што је Србија. А евалуатори су обучени агенти (да не употребим јаче речи) енглеског утицаја у Србији. Мислим да се разумемо.
  Списак екстерних евалуатора је тешко наћи јер би се онда знало ко је декларисани регрутовани агент страног (УК) утицаја у Србији.
  Ретко која школа ће истаћи налазе екстерне евалуације јер је то налаз кројен тако да сваку такву школу наружи (чак и оне са највишим оценама) јер када би ученици, родитељи и наставници то стварно читали мислили би да је реч о некој туђој школи.
  Министарство је најавило публиковање резултата екстерне али је јасно да би настао проблем јер би то читали и они који нису просветари па би могли свашта да помисле.
  И да не буде забуне сам концепт екстерне евалуације је промашај јер се “евалуирају” (оцењују) и школе које су неверификоване према важећим законима (немају дозволу за рад а таквих школа у Србији је преко 90%).
  То је исто као када би Пореска управа оцењивала рад уличног трговца без фискалне касе који је нерегистрован у АПР и закључила да је његова услуга врхуунска (не узимајући у обзир да не поштује законе, не плаћа порез и једноставно нема ни радни простор прописан законом). Ишчашено!

 4. IQ каже:

  Da li predavac bez oblasti, nauke koju zna moze da predaje, tj. kako covek predaje nesto sto ne zna. Aktuelna prica zasnovana na “nije znanje znanje znati, vec je znanje znanje dati” je pomalo felericna. Zivo me Interesuje me da li predavac postoji kao osnovno zanimanje i sta takav covek prenosi drugima?

 5. IQ каже:

  A ono sto me jos vise zanima jeste:
  Pod kojim brojem i za koji period se vode licence nastavnog kadra?
  Da li i jedan nastavnik poseduje takvo parce papira?
  U kojoj bazi podataka su sabrani serijski brojevi i azurirane licence nastavnika?
  Da li su odluke direktora skola pravno valjane i imaju pravnu snagu ukoliko isti ne poseduje licencu za direktora skole?

  1. Нада каже:

   Сва Ваша питања су на месту.Ја их већ годинма постављам ,сматрам релевантним за ову област,али одговора нема.Шта да Вам кажем?Жалосно и трајеееее.Ако Ви ипак добијете одговоре на ов питања,замолоћу Вас да нас обавестите,јер има заинтереованих.Срећно IQ.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама