Nastavnici, proverite kako vaspitavate u školi

11 septembra, 2017

Učitelji srednje, a i malo starije generacije, s radošću se sećaju seminara koje je dr Ljubica Prodanović, članica i saradnica Pedagoškog društva Srbije, dugogodišnja saradnica Saveza učitelja Republike Srbije i počasni član Društva učitelja Beograda svojevremeno držala po školama, želeći da svoje kolege podseti, podstakne, a ponekad i opomene kako treba vaspitavati učenike u školi. Polazila je od toga da svi MOGU, ali da neki HOĆE da ulože mali vlastiti napor i postanu uspešniji učitelji, vaspitači… Poverenje između svih učesnika u nastavnom procesu stavljala je na prvo mesto, želeći time da istakne da svako ima svoju ulogu u istom, da su sve te uloge isprepletene i da ponašanje svih zavisi od međusobnih veza i odnosa.
Iz njenog dugogodišnjeg praktičnog iskustva, nastala je i ova knjiga – priručnik – „Proverite kako vaspitavate u školi“.
Knjiga je namenjena prvenstveno učiteljima, svima onima koji uče đake, dakle, svim prosvetnim radnicima.
Podeljena je na nekoliko celina:

  • Aktivnost učenika u nastavi
  • Procena učenikovog rada
  • Nastavnikova procena vlastitog rada
  • Odeljenjsko starešinstvo
  • Odeljenjsko i nastavničko veće
  • Odeljenjska zajednica učenika
  • Saradnja sa roditeljima

U svakoj ovoj oblasti, dr Prodanović lako „plete“ priču, potkrepljenu realnim situacijama, i za svaku situaciju nalazi adekvatno rešenje. U svakoj od opisanih situacija našao se svaki učitelj, bar jednom, a sa mnogim situacijama se susreće svakodnevno.
Knjiga je koncipirana kao zbirka saveta, koji, i ako se ne usvoje u potpunosti, mogu dovesti svakog učitelja do sistematičnog razrešenja i najtežih vaspitnih, a i obrazovnih problema.
Delovi knjige pogodni su za čitanje na Nastavničkom veću, Odeljenjskom veću, a i na roditeljskim sastancima. Sledeći njene savete, učitelji mogu lakše sagledati potrebe učenika i roditelja, a često mogu spoznati i svoje dileme, ponekad tako skrivene, da ni sami nisu znali da ih imaju.
Čitajući ovo štivo, svaki učitelj može ojačati sebe i svoju ulogu u nastavi i vaspitanju.
Takođe, biće spremniji da ojača odeljenjsku zajednicu i učenike kao pojedince. Pomoću realnih situacija opisanih u knjizi, učitelj može ojačati i vezu između učenika i roditelja.
Ljubica Prodanović se zalaže za stvaranje situacija u kojima će svi akteri doći do konstruktivnog rešenja.
Kako ona „vodi“ kroz situacije koje su rešive, tako oni koji HOĆE, mogu veoma lako da „vode“ sebe, učenike i roditelje kroz obrazovno – vaspitni proces.
Ovo je knjiga koju svaki nastavnik mora bar jednom pročitati, a poželjno bi bilo da je potom povremeno, prema situaciji, koristi.
I ne zaboravimo reči autorke: „Škola je radno mesto i odraslih i mladih. Trudite se da u procenama rada i ponašanja svih učesnika u tom radnom procesu ne budete stroži prema mladima nego prema odraslima, kojima i vi pripadate“.
Piše: Ivana Bošnjak Bošnjak  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama