Наставници са вишом школом (не)ће на улицу

23 августа, 2016
Учитељи са шестим степеном стручне спреме, наставници музичког и ликовног који такође имају вишу школу, као и наставници страног језика, који су предавали у нижим разредима основне школе, а нису имали факултетску диплому, од 1. септембра остаће без посла.
То тврде у Унији синдиката просветних радника, позивајући се на измене правилника о врсти стручне спреме, који је потписао бивши министар просвете Срђан Вербић.
Из Министарства просвете, међутим, касно синоћ добили смо образложење да то није тачно и да ће сви запослени са вишом школом који су у систему наставити да раде.
У Унији наводе да је дошло и до промена у правилнику који прописује ко може да предаје изборне предмете. Ни ту, тврде, неће бити места за учитеље са завршеном вишом школом, нити за дипломиране професоре енглеског који су предавали тај језик као изборни. Наставници са шестим степеном више нису квалификовани за изборни предмет шах, без обзира коју категорију имају у том спорту, а идентичан је случај са наставницима хора и оркестра, као и са онима који су ђацима предавали домаћинство.
– Ако се правилници не измене, школе ће бити принуђене да својим колегама са вишом школом раскидају радне односе, а са листе технолошких вишкова преузимају оне са завршеним факултетима. Ови запослени по закону не могу да буду стављени на листу технолошких вишкова и преузети у другу школу, нити директор може да их распореди на друге послове у школи, јер таквих послова нема.
Такође не могу бити преузети ни у друге државне органе и институције, јер је Посебним колективним уговором за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика прописано да се преузимање врши из основних и средњих школа – каже за Данас Ивана Гојков из Уније синдиката просветних радника.
Она наводи да би требало изменити закон и омогућити запосленима са шестим степеном да се дошколују, чиме би наставници са дугогодишњим стажом, којих је највише међу поменутим категоријама, стекли услов за пензију. Друго решење је да уз одговарајуће отпремнине напусте образовни систем.
У синдикату се ипак надају да је посреди грешка, док из Министарства просвете поручују да је правилник погрешно протумачен.
– Правилник је промењен да би се ускладио са чланом осам Закона о основама система образовања и васпитања, који прописује да се у школи може радити само са седмим степеном стручне спреме, односно са дипломом мастера. Правилник који је донет важи за новозапослене, а сви који су у систему, а имају шести степен стручности, наставиће да раде и да предају предмете као и до сада док не буду проглашени технолошким вишком или не оду у пензију – речено је нашем листу у Министарству просвете.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама