Nastavnici sa višom školom (ne)će na ulicu

23 avgusta, 2016
Učitelji sa šestim stepenom stručne spreme, nastavnici muzičkog i likovnog koji takođe imaju višu školu, kao i nastavnici stranog jezika, koji su predavali u nižim razredima osnovne škole, a nisu imali fakultetsku diplomu, od 1. septembra ostaće bez posla.
To tvrde u Uniji sindikata prosvetnih radnika, pozivajući se na izmene pravilnika o vrsti stručne spreme, koji je potpisao bivši ministar prosvete Srđan Verbić.
Iz Ministarstva prosvete, međutim, kasno sinoć dobili smo obrazloženje da to nije tačno i da će svi zaposleni sa višom školom koji su u sistemu nastaviti da rade.
U Uniji navode da je došlo i do promena u pravilniku koji propisuje ko može da predaje izborne predmete. Ni tu, tvrde, neće biti mesta za učitelje sa završenom višom školom, niti za diplomirane profesore engleskog koji su predavali taj jezik kao izborni. Nastavnici sa šestim stepenom više nisu kvalifikovani za izborni predmet šah, bez obzira koju kategoriju imaju u tom sportu, a identičan je slučaj sa nastavnicima hora i orkestra, kao i sa onima koji su đacima predavali domaćinstvo.
– Ako se pravilnici ne izmene, škole će biti prinuđene da svojim kolegama sa višom školom raskidaju radne odnose, a sa liste tehnoloških viškova preuzimaju one sa završenim fakultetima. Ovi zaposleni po zakonu ne mogu da budu stavljeni na listu tehnoloških viškova i preuzeti u drugu školu, niti direktor može da ih rasporedi na druge poslove u školi, jer takvih poslova nema.
Takođe ne mogu biti preuzeti ni u druge državne organe i institucije, jer je Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika propisano da se preuzimanje vrši iz osnovnih i srednjih škola – kaže za Danas Ivana Gojkov iz Unije sindikata prosvetnih radnika.
Ona navodi da bi trebalo izmeniti zakon i omogućiti zaposlenima sa šestim stepenom da se doškoluju, čime bi nastavnici sa dugogodišnjim stažom, kojih je najviše među pomenutim kategorijama, stekli uslov za penziju. Drugo rešenje je da uz odgovarajuće otpremnine napuste obrazovni sistem.
U sindikatu se ipak nadaju da je posredi greška, dok iz Ministarstva prosvete poručuju da je pravilnik pogrešno protumačen.
– Pravilnik je promenjen da bi se uskladio sa članom osam Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji propisuje da se u školi može raditi samo sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno sa diplomom mastera. Pravilnik koji je donet važi za novozaposlene, a svi koji su u sistemu, a imaju šesti stepen stručnosti, nastaviće da rade i da predaju predmete kao i do sada dok ne budu proglašeni tehnološkim viškom ili ne odu u penziju – rečeno je našem listu u Ministarstvu prosvete.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama