Наставници у Црној Гори не желе одлагање школе, траже наставу на отвореном

26 августа, 2020

Удружење наставника друштвене групе предмета Црне Горе предлаже да школска година почне најкасније 10. септембра и да се настава одржава под ведрим небом.

Они предлажу Министарству просвјете и другим надлежним институцијама, родитељима и ученицима да размотре да се настава током септембра одвија у виду „отворених учионица”.

“Ово би се посебно односило на ученике који похађају наставу у првом циклусу (први, други и трећи разред), што не значи да се не би могло организовати и за старије разреде”, наводи се у саопштењу.

Предлажу и да наставници разредне наставе имају слободу у примјени наставног плана за септембар, који би се редуковао и прилагодио ситуацији. Социјализација дјеце, дружење са другарима, предочавање дјеци како се чувати од вируса и других сличних болести био би искључиви циљ „отворених учионица“.

“Да прваци баш на овај начин доживе и осјете тај први сусрет са учитељицом и школом коју ће похађати”, наводи се у саопштењу.

За овакав начин извођења наставе, васпитно – образовне установе требало би да обезбиједе и припреме простор у кругу школе, клупе, столице, сунцобране.

“Да боравак дјеце буде највише три школска часа.Да родитељи одлучују и дају сагласност на овакав начин одржавања наставе”, казали су из Удружења.

“Отворене учионице“ одржавале би се у данима када временски услови то дозвољавају којих ће, како наводе, током септембра мјесеца сигурно бити.

Предлажу да се овај облик рада размотри и за дјецу у предшколским установама чији би боравак такође био скраћеног облика.

“Овакав начин рада сигурно се може примијенити у скоро свим васпитно-образовним установама (ако не и у свим), без обзира да ли се оне налазе у градском или сеоском подручју”, наводи се у саопштењу које потписује предсједница Удружења Станка Вукчевић.

Извор: Roditelji.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Наставници у Црној Гори не желе одлагање школе, траже наставу на отвореном"

  1. Stojanka каже:

    Pa, ne razumijem zašto profesor ne bi imao platu kao ljekar. Zar ljekar nije to što jeste zahvaljujući upravo profesorima ? Šta reći kad to kaže ministar prosvjete?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама