Nastavnici u Crnoj Gori ne žele odlaganje škole, traže nastavu na otvorenom

26 avgusta, 2020

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore predlaže da školska godina počne najkasnije 10. septembra i da se nastava održava pod vedrim nebom.

Oni predlažu Ministarstvu prosvjete i drugim nadležnim institucijama, roditeljima i učenicima da razmotre da se nastava tokom septembra odvija u vidu „otvorenih učionica”.

“Ovo bi se posebno odnosilo na učenike koji pohađaju nastavu u prvom ciklusu (prvi, drugi i treći razred), što ne znači da se ne bi moglo organizovati i za starije razrede”, navodi se u saopštenju.

Predlažu i da nastavnici razredne nastave imaju slobodu u primjeni nastavnog plana za septembar, koji bi se redukovao i prilagodio situaciji. Socijalizacija djece, druženje sa drugarima, predočavanje djeci kako se čuvati od virusa i drugih sličnih bolesti bio bi isključivi cilj „otvorenih učionica“.

“Da prvaci baš na ovaj način dožive i osjete taj prvi susret sa učiteljicom i školom koju će pohađati”, navodi se u saopštenju.

Za ovakav način izvođenja nastave, vaspitno – obrazovne ustanove trebalo bi da obezbijede i pripreme prostor u krugu škole, klupe, stolice, suncobrane.

“Da boravak djece bude najviše tri školska časa.Da roditelji odlučuju i daju saglasnost na ovakav način održavanja nastave”, kazali su iz Udruženja.

“Otvorene učionice“ održavale bi se u danima kada vremenski uslovi to dozvoljavaju kojih će, kako navode, tokom septembra mjeseca sigurno biti.

Predlažu da se ovaj oblik rada razmotri i za djecu u predškolskim ustanovama čiji bi boravak takođe bio skraćenog oblika.

“Ovakav način rada sigurno se može primijeniti u skoro svim vaspitno-obrazovnim ustanovama (ako ne i u svim), bez obzira da li se one nalaze u gradskom ili seoskom području”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Udruženja Stanka Vukčević.

Izvor: Roditelji.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Nastavnici u Crnoj Gori ne žele odlaganje škole, traže nastavu na otvorenom"

  1. Stojanka kaže:

    Pa, ne razumijem zašto profesor ne bi imao platu kao ljekar. Zar ljekar nije to što jeste zahvaljujući upravo profesorima ? Šta reći kad to kaže ministar prosvjete?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama