Nastavnik opomenuo učenicu da je došla u školu u prekratkoj majici, otac podneo prijavu

16 marta, 2023

„Na času sam opomeno učenicu sedmog razreda da je došla u prekratkoj majici i da je to neprimereno. Dodao sam da je i juče bila identično odevena, ali pošto sam žurio na čas, nisam stigao to da joj kažem. Danas mi je direktor rekao da je njen otac podneo prijavu protiv mene“, požalio se jedan nastavnik na Tviteru, prenosi Alo.

Foto: Canva

Problem nepristojnog oblačenja učenika bio bi vrlo lako rešen, kada oni ne bi imali podršku roditelja, stav je većine nastavnika. Te pocepane farmerice, nepristojno kratku suknju i majicu koja otkriva ceo stomak morao je neko i da im kupi, a to su, naravno – roditelji.

Gotovo da nema škole u Srbiji koja redovno, porukama na Vajber grupama, podseća roditelje svojih đaka da povedu računa o tome da je škola obrazovna ustanova i da deca ne smeju da dolaze u šorcevima, majicama na bretele, pocepanim farmericama, sandalama. Na ove molbe, međutim, veliki broj roditelja ne obraća pažnju, čime i deci koja ovakva obaveštenja čitaju na oglasnim tablama, šalju poruku da se škola ne mora poštovati.

– Nama je razredni starešina na roditeljskom sastanku, prvom u drugom polugodištu, rekao da nastavnik ima pravo da udalji sa nastave i pošalje kućama nepristojno obučenu decu. U tom slučaju, mi ne možemo da pravdamo njihov izostanak, već im se to računa kao neopravdani – rekla je za Alo! Z. M., majka jedne šestakinje koja pohađa OŠ „Sveti Sava“ u Beogradu.

Prema rečima direktorke Srednje škole u Svilajncu, Slađane Stojanović, i u ovom, kao i u svim ostalim segmentima, veoma je važna podrška roditelja.

– Nastavnik ima pravo da se savetodavno obrati učeniku, ukaže mu na grešku, ukoliko nema efekta, može da se obrati razrednom starešini, a on bi trebalo da komunicira s roditeljima. To je osnova – rekla je za Alo! direktorka Stojanović, u čijoj je školi jedan od najdetaljnijih pravilnika oblačenja učenika.

Osim mini-sukanja, majica na bretele, otkrivenih stomaka, u ovoj školi su zabranjene i čudne frizure i neobično ofarbana kosa.

Prema njenim rečima, u ovom kolektivu nemaju previše problema s garderobom učenika.

– Svi su, manje-više, pristojno obučeni. Najveći problem su nam veštački nokti, učenice ih nose već u prvom razredu, to je trend koji im se servira sa interneta, televizije i, što je najgore, roditelji im to dozvoljavaju – navela je direktorka.

Izvor: Alo / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Nastavnik opomenuo učenicu da je došla u školu u prekratkoj majici, otac podneo prijavu

  1. Nensi kaže:

    Letos mi se prijatelj žalio kako su ga udaljili iz policijske stanice jer je bio u bermudama i papučama. Pasoš je preuzeo tek kada se “upristojio”. Dakle, rešenje je vrlo jednostavno. Svaka škola bi trebalo da usvoji detaljan pravilnik o odevanju u ustanovi, koji uključuje i izgled noktiju ( nekada su u razredu postojali higijeničari) i da ga se pridržavaju ne samo učenici već i prosvetni radnici. Pa dres kod je uveden kao pravilo u mnogim ustanovama, u školama je to, očito, još potrebnije posebno u našem društvu, u kom je socijalno raslojavanje itekako prisutno i vidljivo kroz “stajling” tatinih i maminih mezimica.

  2. Svetlana kaže:

    Oba danasnja deca,nisu deca kao mi pre,oblače se ko da su pošle na štajgu,,na strani sam profesora

  3. Aleksa kaže:

    Ne razumem zašto je to problem? Postoji pravilnik u kome sve piše pa i deo u vezi sa oblačenjem koji spada u lakše povrede. Više puta ponovljenja lakša povreda postaje teža. Prema prekršajima idu i kazne redom: opomena OS, ukor OS, ukor RV, vaspitno-disciplinski postupak pa ukor direktora škole, ukor NV.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama