“Nastavnik umešan u slikanje testa, “okoristilo” se devet đaka”

19 juna, 2020

Kombinovani test male mature razmenilo je nekoliko đaka u Novom Pazaru, a u svemu su, kako sada stvari stoje, učestvovali i pojedini nastavnici. U ostalim školama u Srbiji polaganje male je prošlo na visokom nivou.

Foto: Canva

Ministar Mladen Šarčević kaže za “Blic” da će na osnovu današnje istrage policije koja je trenutno u školi “Bratsvo” u Novom Pazaru, biti odlučeno o kombinovanom testu u Novom Pazaru, jer je jedino tu i došlo do pokušaja ‘varanja’.

– U celoj Srbiji polaganje sva tri testa je prošlo na vrhunskom nivou i kada je reč o poštenju naše dece i odgovornosti profesora. Nažalost u Novom Pazaru pojedinci su pokušali da sabotiraju i na sreću nije im uspelo. Prema dosadašnjim podacima “okoristilo” se devet đaka koji su polagali u toj jednoj učionici. Policija je trenutno u školi “Bratstvo” u Novom Pazaru, angažovano je i Tužilaštvo i prosvetna inpsekcija. Tokom dana dobićemo precizne informacije o svemu – kaže ministar.

Inače, bitno je naglasiti da test niti rešenja nisu dospeli u javnost pre polaganja testa niti su prosleđivani javno, nego su ih pojedini đaci i profesori u Novom Pazaru između sebe razmenjivali SMS-om.

– Kako sada stvari stoje reč je samo o školi “Bratstvo” za koju smo i dobili informaciju jutros. Dao sam nalog da se ispita da nije eventualno iz ove škole poslato u još neku u Novom Pazaru. Prema dosadašnjim informacijama, osim jednog đaka učestvovao je i profesor. Ali za konačne i precizne informacije čekamo kraj istrage policije. Ono što je trenutno najbitnije svi ostali đaci danas su praktično završili svoje osmogodišnje školovanje i želim im sreću prilikom upisa željene škole u nastavku školovanja – kaže ministar Šarčević.

Prvi podaci govore da je test slikao učenik i poslao SMS kako bi dobio odgovore. Međutim, kako stvari stoje nije učestvovao samo đak već je i jedan od profesora takođe fotografisao test po otvaranju u školi.

Sve se odigralo po ulasku u učionicu. Đaci su u učionicama od 8,30 časova. Oko 8,40 dobijaju testove i da popune identifikacione obarce I osnovne podatke. Jedini “slobodni” trenuci su kada nastavnici potpisuju obrasce i nemaju pregled cele učionice. Istraga treba da utvrdi da li su pitanja poslata jednom od nastavnika da ih reši i vrati odgovore. Ispituje se i jedan od nastavnika za koga se sumnja da je takođe prosledio smsom rešenja.

Inače, Osnovna škola “Bratstvo” je mešovita škola u Novom Pazaru, a direktor škole je oboleo od kovida19 I trenutno je u Beogradu na lečenju. Prema informacijama ima teži oblik kovida.

– Ja sam i pre polaganja male mature upozorio da problema uvek ima na jugu i jugozapadu Srbije – kaže ministar i dodaje da profesori koji su u ovome eventualno učestvovali ne zaslužuju da budu učitelji i da podučavaju decu.

Željka Jevtić

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "“Nastavnik umešan u slikanje testa, “okoristilo” se devet đaka”

  1. Mirjana kaže:

    Smešno je da dežuraju nastavnici u svojoj školi. Prosvetni radnici nisu dovoljno odgovorni i daju loš primer učenicima time što im pomažu a pomagalo se i to podosta. Da ne govorimo da su u školskim komisijama bili oni koji imaju svoju decu 8.razred kao i dežurni nastavnici.

  2. Anica kaže:

    U ovoj državi punoj prevara svake vrste i neodgovornosti svaki pravedan ispit je nemoguć,sve je lakrdija.Mi plivamo u teškom mulju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama