Nastavniku vraćena licenca, posao u školi još nije

7 februara, 2017

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne predviđa ponovno izdavanje oduzete licence ni ponovno zaposlenje profesoru kome je prekinut radni odnos zbog gubitka dozvole za rad

Svestan je profesor Milojević da je dobrodošao u kolektiv i među đake Četrnaeste gimnazije koji su zaslužni što je problem dospeo u javnost pa i do ministra prosvete

Nastavniku srpskog jezika koji je udario čitankom o klupu da razbudi zadremale đake, ali nije počinio prestup kažnjiv oduzimanjem prava na rad, vraćena je licenca! Posle pisanja „Politike” da je sud poništio presudu škole i kao nezakonit odbacio otkaz profesoru Vladimiru Milojeviću, pa je to bio osnov zahteva za povraćaj licence koji je nastavnik uputio prosvetnoj vlasti – stiglo je rešenje resornog ministra. Na tri adrese: oštećenom profesoru, Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, gde je Milojević donedavno radio, i Osnovnoj školi „Branislav Nušić” u kojoj je 2013. optužen za „nasilje nad učenicom” dostavljena je odluka Ministarstva prosvete da licencu, koju je prethodno oduzelo, vrati.

 – Odlučujući o zahtevu Vladimira Milojevića da mu se vrati licenca ministarstvo je našlo da je zahtev osnovan s obzirom na to da je poništen osnov za oduzimanje licence – stoji u obrazloženju nadležnih.
Ipak, nije precizirano da vraćanje dozvole za rad znači i povratak profesora na nastavu u Četrnaestu beogradsku gimnaziju gde je do pre dva meseca bio zaposlen za stalno i radio sa punim fondom časova.
– Spremni smo da prihvatimo profesora, nemamo ništa protiv njegovog povratka. Čim sam primila obaveštenje da mu je licenca vraćena, pozvala sam ga i rekla mu da ga očekujemo u učionici prvog dana drugog polugodišta, 13. februara, na poslu. Ubrzo zatim povukla sam reč, shvativši da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne predviđa ponovno izdavanje jednom oduzete licence nastavniku i ne kaže ništa o mogućnosti ponovnog zaposlenja profesora kome je prekinut radni odnos zbog gubitka licence. Verovatno je u redu da se u novonastalim okolnostima profesor Milojević vrati na posao u skladu sa nekim drugim zakonima koji prevazilaze opseg znanja direktora škole, zato nam je potrebna stručna pomoć pravne službe Ministarstva prosvete – objašnjava Marija Miletić, direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije.
Danas će rukovodstvo ove škole nadležnima poslati molbu da detaljno protumače i obrazlože na koji način prema propisima gimnazija može ponovo da uposli profesora, da poveže radni odnos koji je raskinula, jer to očito ne može da učini automatski samo na osnovu povraćaja licence.
Svestan je profesor Milojević da je u kolektiv i među đake Četrnaeste gimnazije dobrodošao. Smatra da bi bilo apsurdno da uprkos sudskoj potvrdi i odluci ministarstva da mu vrati licencu ostane bez prava da se vrati da predaje gimnazijalcima koji su zaslužni što je problem dospeo u javnost, pa i do ministra prosvete.
– Čekam da se regulišu pravne nedoumice. Verujem da će se sve uraditi pravedno. Željno iščekujem da se na ovu priču stavi tačka, da se zadovolji pravda i da se vratim đacima koji su mi bili najveća podrška i neprocenjiva satisfakcija da izdržim u borbi protiv vetrenjača koja još nije završena. Da jeste, delio bih sa vama ushićenje zbog povratka u Četrnaestu gimnaziju, a ne strepnju iščekivanja povratka u učionicu – kaže Milojević.
 
Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Nastavniku vraćena licenca, posao u školi još nije

 1. Profesor kaže:

  Direktor škole i službenik ministarstva treba da odgovaraju zbog ovog skanadala, jer licencu nisu smeli da oduzmu pre završetka sudskog procesa, Napravili problem tada, a sada napravili problem kako da ga vrate.

 2. Lj kaže:

  “Spremni smo da prihvatimo profesora, nemamo ništa protiv njegovog povratka. Čim sam primila obaveštenje da mu je licenca vraćena, pozvala sam ga i rekla mu da ga očekujemo u učionici prvog dana drugog polugodišta, 13. februara, na poslu. Ubrzo zatim povukla sam reč, shvativši da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne predviđa ponovno izdavanje jednom oduzete licence nastavniku i ne kaže ništa o mogućnosti ponovnog zaposlenja profesora kome je prekinut radni odnos zbog gubitka licence. Verovatno je u redu da se u novonastalim okolnostima profesor Milojević vrati na posao u skladu sa nekim drugim zakonima koji prevazilaze opseg znanja direktora škole, zato nam je potrebna stručna pomoć pravne službe Ministarstva prosvete – objašnjava Marija Miletić, direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije.”
  Skandalozna izjava koja govori da ova direktorka NEMA POJMA o ZAKONIMA i da nije za direktora.
  Ako je sud ponistio razloge oduzimanja licence samim tim je ponistio je razlog gubljenja posla, pa kolega MORA BITI vracen na posao. Jedino ako je direktorica nekog primila na NEODREDJENO za NOVAC. Na mesto kolege, MORALA JE primiti samo na ODREDJENO VREME, do zavrsetka sudskog spora!!! I TU JE TACKA.
  Ovo se desava zato sto su mnogi direktori godinama na polozaju direktora i promenili su sijaset partija zbog toga.
  Ogranicite im mandat. Nisu oni pametniji od REKTORA, DEKANA I PREDSEDNIKA SRBIJE.
  To je najbolji lek da se uzmu razumu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama