Naučite decu da prepoznaju napasnika na internetu (i da se odbrane)

28 jula, 2017

Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti zbog čega je bitno da roditelji budu u toku sa onlajn životima svoje dece. To, naravno, ne znači da krišom čitate svaku njihovu prepisku, preturate po mejlovima i slično. To znači da imate pravo da znate njihove lozinke (jer je to način da ih zaštitite), ali da postoji međusobno poverenje.


Problem sa internetom je što je to istovremeno jedna od najboljih i najgorih tekovina civilizacije. Dobar sluga a zao gospodar. Na njemu se može naučiti i otkriti toliko novih stvari, ali se može mnogo i izgubiti. Neverovatno mnogo. Ako vaše dete provodi više vremena na internetu nego inače, ako menja ponašanje, pokušava da se sakrije od vas kada koristi društvene mreže, onda je to znak za uzbunu.

I ne, roditelji, nije tačno da se loše stvari na internetu dešavaju nekom drugom, nije tačno da ne može gotovo svako dete biti žrtva zlostavljanja, prevare, napastvovanja. Tačno je jedino da morate otvoriti četvore oči i pažljivo pratiti način na koji vaše dete koristi internet. Naučiti ga da se na internetu odbrani, zaštiti. Da ne bude žrtva, ali da zna i da se ponaša. Da ume da smisli jaku lozinku, da ne potroši novac koji nema. A da biste u tome bili uspešni, stručnjaci su napravili jednu veoma korisnu knjigu za decu i odrasle.

Priručnik u izdanju Kreativnog centra Bezbednost na internetu – vodič za decu odličan je izvor informacija i za decu i za roditelje o tome kako koristiti internet na pametan i bezbedan način. U ovom vodiču su na jasan i detetu prilagođen način obrađene razne teme o bezbednosti na internetu. Ovo su neke od njih:

• šta je to internet i zbog čega može biti opasan;
• koja su to osnovna pravila bezbednosti (kako smisliti jaku lozinku i izbeći viruse);
• kako se treba ponašati na društvenim mrežama;
• šta je to onlajn bonton;
• šta učiniti ako te neko maltretira;
• kako sprečiti nepotrebno trošenje novca na internetu;
• kako se zaštititi od nedobronamernih odraslih osoba koje dete na internetu može sresti.
Od svega u knjizi, mi izdvajamo članak koji objašnjava ono najvažnije – koga bi deca trebalo da se paze u virtuelnom svetu i koji su to prvi znači upozorenja da je s druge strane ekrana neko zlonameran.

Pazi se osoba:

– koje ti laskaju ili ti se izrazito dodvoravaju; možda na taj način žele da se osetiš posebno kako bi zadobile tvoje poverenje;

– koje se šale na neprimeren način ili pokušavaju da promene temu kako bi imala veze sa seksom;

– koje ti postavljaju pitanja lične prirode, pogotovo o tvom telu;

– koje ti kažu da ne pričaš o vašim razgovorima ni sa kim ili koje od tebe traže da čuvaš tajne;

– koje imaju ista interesovanja i stavove kao ti; napasnici se često pretvaraju i govore kako im se dopada isto ono što i tebi;

– koje ti kažu da ne treba da veruješ članovima svoje porodice;

– koje ti kažu da bi htele da budu tvoj dečko ili devojka iako se nikad niste upoznali.

Obrati se odrasloj osobi od poverenja ako bilo ko od onih s kojima razgovaraš na internetu uradi nešto od navedenog. Ukoliko smatraš da ne postoji odrasla osoba s kojom možeš otvoreno da razgovaraš o ovome, potraži SOS linije i odgovarajuće veb-stranice: www.pametnoibezbedno.gov.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama