Научите ваше дете да се игра без модерних уређаја

4 марта, 2017

Можда је вашем детету непојмиљиво да се игра, а да то не укључује телевизију, компјутер или мобилни телефон. Међутим, врло је лако да покажете детету да постоје разни забавни начини да се прекрати време. Док ви обављате свакодневне кућне послове, ваше дете може лудо да се забавља, а да вам притом и помогне! Сетите се свих оних ствари које сте ви волели да радите као мали, а ми ћемо вам додатно освежити памћење. Искључите телевизор и баците се на посао!

1) СЛИКАЊЕ ПРСТИМА
Добро за узраст: од 1 године, па навише
Прострите на сто неки стари чаршав или столњак, дајте клинцима блок број пет и темпере или боје за сликање које могу да се перу и нек се баце на посао. Деци је већа драж да сликају рукама, па ће максимално уживати у овоме. Млађу децу би требало да надгледате, а старију можете да упослите овим, док ви радите свакодневне кућне обавезе.

2) “СУМО” РВАЊЕ
Добро за узраст: од 5 година и навише
Све што вам је потребно су велики јастуци и татине старе мајице и весеље “сумо” рвања може да почне. Ово је одлична игра, поготово ако имате хиперактивну децу са превише енергије.

3) НАПРАВИТЕ УТВРЂЕЊЕ
За узраст: од 5 па навише
Морате да спремите вечеру? Дајте детету да направи утврђење од чаршафа, ћебића и јастука тако што ће користити тросед у дневној соби или трпрезаријски сто. Ако имате више деце, забава ће бити још боља.

4) ПОТРАГА ЗА БЛАГОМ
За узраст: 3 и навише
Нека ваша деца иду по кући и траже ситан новац. Сакријте га између јастука од кауча, испод фотеље, у кревету… Онај ко скупи највише новца-побеђује. Само, не дајте им да варају и сакријте ваш новчаник тамо где не могу да га дохвате.

5) ПРАВЉЕЊЕ КОЛАЖА
За узраст: 3 и више
Дајте деци старе часописе, лепак и пано и, ако су довољно велики, маказе. Нека цепају или секу ста год им се свиђа и нека направе колаже. Можете им дати и тему, рецимо “лето” или “бака” и нека нађу фотографије које би највише одговарале. Ово ће их довољно дуго држати окупираним, па можете да усисавате на миру.

6) ПРАЊЕ КОЛА
За узраст: од 4 до 6
Ако је лепо време, а ви желите да перете кола, можете да упослите и дете. Нека узме своју бициклу или дечија пластична кола и нека се баци на посао. Дајте му сунђер, детерџент и кофу и забава може да почне. Али, ако напољу није довољно топло да би се ваш малишан квасио, покажите му како да се игра перионице. Напуните му лавабо и нека пере своје аутиће. Можда ће направити неред и просипати воду по купатилу, али ће се лудо забавити.

7) ИГРАЊЕ СА СТИКЕРИМА
За узраст: од 3-7
Деца обожавају стикере. Купите клинцима разне стикере и дајте им празну свеску коју ће њима декорисати. Може им чак купити хамер папир који ће декорисати, а после га окачити на зид. Забава ће бити још већа ако буду користили и хемијске у разним бојама са шљокицама.

8) ТАКМИЧЕЊЕ У ПЕВАЊУ
За узраст: од 3 па навише
Нека ваша дневна соба постане сцена. Пусите им омиљене псеме, нека узму четку или им купите пластични микрофон и нека такмичење почне. Ако не смета вама, а ни комшијама, нека слободно галаме колико желе.

9) СРЕЂИВАЊЕ СОБЕ ПОСЛЕ “ЗЕМЉОТРЕСА”
За узраст: 3-9 година
Чувена игра “чишћења куће” је забавна већини деце, али не мора увек да буде са намером да их преварите да вам помогну око свакодневних кућних послова. Направите са клинцима лажни земљотрес у соби и побацајте играчке свуда, а они нека их после слажу и враћају на полице. Овако ће видети неке давно заборављене играчке које ће им привући пажњу, па ће се заиграти.

10) СРЕЂИВАЊЕ ЧАРАПА
За узраст: 3-8
Клинци у узрасту од 3 године већ знају основне боје, па зашто их не бисте мало упослили? Узмите пуну корпу чистих чарапа и истресите им преко главе као лишће (обожаваће то) и реците им да скупе парове. Они старији ће умети и да их уролају и тако вам помогну у овом досадном свакодневном послу.

11) НАПРАВИТЕ КУЋИЦУ ОД КАРТОНСКЕ КУТИЈЕ
За узраст: 3 и више
Дајте деци чисте велике кутије, мало селотејпа и маркер. Исцртајте им прозоре и врата, а они ће пустити машти на вољу. Клинци ће бити одушевљени!

12) ФОРМИРАЈТЕ БЕНД
За узраст: 3-6
Нека ваше дете узме све што има од играчка инструмената и нек их поређа пре собом. Онда нека свира на једном или више инструмената шта год жели. Ако имате више деце, то ће им постати омиљена забава. Али, ова игра се не препоручује ако вас боли глава или имате џангризаве комшије.

13) ПРАВЉЕЊЕ НАКИТА
За узраст: 4-8
Ово је стари добри начин да забавите своје дете. Дајте му канап или конац, макароне и фломастере и постаће прави мајстор прављења накита. Када заврши, тражите нека направи малу модну ревију за укућане и покаже своје креације.

Извор: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама