Научници утврдили зашто ковид код деце најчешће узрокује благе симптоме

30 августа, 2021

Од раније се зна да коронавирус код деце најчешће узрокује само благе симптоме, али до сада није било у потпуности јасно због чега је тако.


Ново истраживање је показало да је дечји имунолошки систем боље припремљен за нападе коронавируса од имунолошког система одраслих захваљујући ћелијама у њиховом горњем респираторном тракту које су стално у стању високе приправности.

Управо због тога дечји организам у случају инфекције брзо успева да “одбије” вирус, односно пре него што се он масовно мултипликује.

То вероватно објашњава и због чега је знатно мање вероватно да ће деца теже оболети од ковида у поређењу са одраслима, написали су научници с берлинског и хајделбершког универзитета у часопису “Nature Biotechnology”.

“Желели смо да сазнамо зашто одбрана од вируса очито много боље функционише код деце”, казала је Ирина Леман, управница Одељења за молекуларну биологију при Берлинском здравственом институту (БИХ).

У потрази за одговором научници су узели ћелије из носне слузнице 42 здравих и 44 болесних одраслих особа и деце. Потом су, између осталог, анализирали активност одређених гена у појединим ћелијама.

За брзу борбу с вирусом морају бити активни такозвани рецептори за препознавање, који иницирају одбрану организма, појаснили су.

И управо је тај систем у ћелијама горњег респираторног тракта и у неким ћелијама имунолошког система био пуно “буднији” код деце, показала је анализа.

Код одраслих је супротно – “систем за рано упозоравање” ухваћен је неспреман, а у том се случају вирус шири брже.

“Из ове студије сазнали смо да не постоје само фактори ризика за ковид него и фактори заштите”, казала је Леман.

Аутори тврде да би њихови закључци могли утрти пут новим истраживањима о томе могу ли научници превентивно да стимулишу заштитни одговор на коронавирус код пацијената с високим ризиком како би га довели на ниво какав имају деца изложена вирусу.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама