Nauka je dokazala da maženje beba MENJA njihove gene – na bolje

23 septembra, 2021

Znamo da je maženje dobro za novorođenčad, zato mnogi roditelji praktikuju kontakt ”koža na kožu” u najranijim danima, ali priča sa Univerziteta British Columbia pokazuje da maženje utiče na bebe na još dubljem nivou nego što smo mislili.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Razvoj i psihopatologija, maženja i zagrljaji koje dajemo našoj deci u njihovom ranom uzrastu imaju trajan uticaj na molekularnom nivou. U osnovi, maženje sa bebom menja njihove gene.

Istraživači su pratili 94 zdrave bebe stare pet nedelja, tražeći od roditelja da vode dnevnike o tome kada su bebe jele, spavale, hranile se i plakale, kao i koliko je bilo telesnog kontakta tokom nege. Četiri i po godine kasnije, naučnici su ispitali njihov DNK.

Otkrili su da je, kod dece koja su manje mažena i nošena i ujedno bila više uznemirena dok su bili bebe, molekularni profil u ćelijama bio nedovoljno razvijen za njihov uzrast. “Smatramo da, kod dece, sporije epigenetsko starenje utiče na slabiji razvoj i napredak”, kaže Michael Kobor, profesor na Odeljenju za medicinsku genetiku UBC -a.

Istraživači su to otkrili posmatrajući metilaciju DNK, proces koji menja način na koji geni funkcionišu, utičući na njihovo ispoljavanje.

Postojale su vidne razlike u metilaciji DNK kod dece koja su bila dosta mažena u odnosu na onu koja nisu. Deca koja su imala manje zagrljaja i bila više uznemirena u detinjstvu imala su nižu epigenetsku starost od očekivane u uzrastu od 4,5 godina.

“Planiramo da pratimo da li biološka nezrelost koju smo videli kod ove dece ima široke implikacije na njihovo zdravlje, posebno na njihov psihološki razvoj”, kaže Sarah Moore, autorka studije. “Ako dalja istraživanja potvrde ovaj početni nalaz, tako će se naglasiti važnost obezbeđivanja fizičkog kontakta.”

U međuvremenu, roditelji nikada ne treba da brinu da previše grle bebu, jer u tom procesu korist nemaju samo njihove ćelije, već i mozak. Druga studija iz Nacionalne dečje bolnice u Kolumbusu u Ohaju otkrila je da rani, nežni osećaji naklonosti roditelja i negovatelja imaju trajne efekte na to kako mozak beba reaguje na nežan dodir. Zato, mame grlite ih.

Izvori: Moore S, McEwen L, Quirt J, Morin A, Mah S, Barr R, et al. ”Epigenetske korelacije neonatalnog kontakta kod ljudi”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama