Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

октобар 19, 2021

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС).

Ако вам ни ово није довољно, онда треба да знате да су научници открили да бебе које су дојене имају у свом стомаку pH која подстиче формирање HAMLET-а (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells). HAMLET је откривен случајно, када су научници проучавали антибактеријска својства мајчиног млека. То је заправо комбинација протеина и липида пронађених у млеку, који када заједно “раде” убијају ћелије рака тако што их “терају” да се повуку са здравих ћелија, смање и нестану, остављајући здраве ћелије нетакнуте.

Како кажу истраживачи са Универзитета Лунд у Шведској, овај механизам може имати значајан заштитни утицај и допринети ефектима које мајчино млеко има у спречавању дечјих тумора и леукемија (које чине око 30% канцера у детињству). И други научници открили су, кроз 18 различитих студија, да “14% до 19% of свих леукемија у детињству може бити спречено ако мајка доји шест или више месеци.”

И ту није крај. Доктори из Шведске, у сарадњи са научним тимом из Прага, доказали су да компонента мајчиног млека која носи назив Alpha1H (то је заправо врста шећера), а може се наћи само у мајчином млеку, подстиче производњу лактозе и може се трансформисати тако да помаже разбијање тумора на микроскопске фрагменте у телу.

Пацијенти којима је дат лек направљен на бази овог млечног шећера, избацили су читаве фрагменте тумора кроз урин, за разлику од плацебо групе. Уз то, постоје лабораторијска истраживања која су доказала да овај лек може убити више од 40 различитих врста ћелија рака код животиња на којима је тестиран, а то укључује и ћелије тумора на мозгу и дебелом цреву.

Резултати до сада откривени су инспирисали научнике да наставе истраживања HAMLET-а, као новог приступа терапији различитих врста тумора, те да Alpha1H учине доступним пацијентима који болују од ових тешких болести.

Закључак? Ако одлучите да дојите, млеко које ће ваша беба добити, свака кап, вредна је огромног труда који неке маме морају да уложе да би дојиле. Јер, то није сваком лако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама