Ne postaje se tata kad se dete rodi

21 maja, 2019

Čestitamo, postali ste OTAC. Ali za titulu TATE ipak treba malo više da se potrudite.

Kada vam jave iz porodilišta da vam bebac dolazi u kuću, uzmite nekoliko slobodnih dana, vreme je da se povežete sa svojom detetom.

Kvalitetno vreme koje provodite sa vašim detetom nije samo razgovor tokom gledanja televizije. Očevi mogu mnogo više da se aktiviraju kako bi uspostavili bolji odnos sa svojim mališanima.

Svako može biti OTAC, a samo posebna osoba može biti TATA

Izdvojili smo nekoliko saveta koji će sigurno koristiti sadašnjim, ali i budućim očevima da se zbliže sa svojom decom.

1. Uključite se u roditeljstvo od samog početka
Trudnoća nije samo mamina briga. Aktivnim učestvovanjem u trudnoći vi se bavite vašom bebom i zajedno se pripremate za njen dolazak. Informišite se o porođaju i o onome što dolazi posle, zajedno sa budućom mamom birajte stvari za bebu.. koliko god da vas možda neke stvari smaraju u tom periodu, vaš trud će se u velikoj meri isplatiti jer ćete spremnije dočekati roditeljsku ulogu.

2. Mazite se puno- vreme će brzo proći
Tate umiruju bebe, jer pružaju osećaj sigurnosti. Možda su vas pogrešno naučili da se nije „muški“ maziti se. Ne postoji ništa lepše od mirisa i dodira vašeg deteta. Mazite se često i dugo, brzo će doći vreme kada ćete čuti rečenicu: „TATA, smaraš me“.

3. Igrajte se
Nije sramota kada se muškarac igra. Sramota je kada to ne radi. Igre sa tatom su izuzetno važne, posebno one kojih se mame malo pribojavaju (nemojte reći da smo vam mi to rekli). Pored vijanja, skakanja, bacanja i prevrtanja, društvene igre su uvek hit. Deca vole kada se dokazuju pred očevima. Još ako ih pustite da pobede…

4. Jedite zajedno
Ključ za uspešnu porodičnu zajednicu nalazi se iznad trpezarijskog stola. Zajedničko večeranje vam može pomoći da se zbližite sa članovima porodice tako što ćete sumirati dan, razgovarati o uspesima u školi, na poslu, o problemima sa kojima ste se susreli… Pokušaćete da nađete zajedničko rešenje, a vaša deca će osećati da imaju podršku oba roditelja.

5. Šetajte
Ako je škola u koju deca idu u blizini, s vremena na vreme idite po njih peške. Tako ćete imati mnogo više vremena da razgovarate o raznim stvarima. Ne samo da ćete uživati zajedno, nego ćete i kvalitetno provesti vreme. Ukoliko nije u blizini, kada god imate vremena izađite sa njima. Prošetajte parkom. Vikendom idite sami sa svojom decom na neka odmarališta, izlete, ili kampovanja. Sami osmislite dan kako biste ga što kvalitetnije proveli i kako biste se zbližili.

6. Poštujte njih i njihove majke
Vaša supruga je njihova majka. Oni na nju ne gledaju na isti način kao i vi. Ako pokažete poštovanje i ljubav prema njoj, deca će to isto raditi i prema vama. Još ako im dozvolite da sami odlučuju, ili da barem tako izgleda kao da odlučuju, postaćete njihov pravi heroj.

Čuvena je Napoleonova izreka: „Buduća sudbina deteta uvek je majčino delo“. Mi, ipak verujemo da je sudbina svakog deteta uvek delo oba roditelja. Samo je pitanje ko se i koliko trudi oko njih.

Izvor: bebacstartup.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama