Не треба свако болесно дете да се тестира: Родитељи школараца са симптомима забринути, ево шта каже струка

17 септембра, 2020

У прве две недеље наставе у школама вирусом корона заражено је 52 ђака и 20 запослених. Ово је рекао Младен Шарчевић, министар просвете, и појаснио да је реч о спорадичним случајевима, ако се зна да у школама у Србији има око 850.000 ђака. Он је прецизирао да у 1.250 основних школа корону има 27 ђака, а да од тог броја шесторо ученика није ни долазило у школу. У средњим школама инфицирано их је 25.


– У Београду је заражено 16 ученика, а има и спорадичних случајева у Сомбору, Новом Пазару, Зајечару, Врању, Нишу, Лесковцу – нагласио је он и додао да је у основним школама заражено и седам наставника, један директор, а има заражених и спремачица.
Иначе, родитељи имају замерке на то што у домовима здравља неће да тестирају децу са респираторним симптомима. Сматрају да им је тест потребан, јер деца углавном имају благе симптоме, који прођу за два-три дана, после чега се враћају у школу и могу да прошире заразу. Питају се и да ли би требало променити протоколе, па да се деца, за разлику од одраслих, тестирају и са лаким респираторним тегобама, како би ефикасније откривали заражене.
– Није оправдано, ни потребно да се тестира свака особа која се јави у ковид-амбуланту са сумњом на корону.

Овим речима са прве линије одбране од епидемије одговарају на коментаре појединих незадовољних.

Вирус корона је опет у залету – са 102 нова случаја инфекције, у последња 24 сата имали смо 28 заражених више него дан раније, или чак три и по пута више него у понедељак. Проценат позитивности на 7.682 тестиране особе је премашио један одсто, а преминула је још једна особа.

На респираторима у болницама јуче је било 23 пацијената, пет мање него дан раније.

Према инструкцији Института “Др Милан Јовановић Батут”, одлука о тестирању доноси се на основу клиничке слике, радиографског снимка плућа и биохемијских анализа. Кандидати за тестирање су особе са симптомима акутне респираторне болести, која уз температуру изнад 37 степени имају и један од клиничких знакова болести: кашаљ, кратак дах и отежано дисање. Али, коначну одлуку да ли се ради ПЦР тест, доноси лекар у ковид-амбуланти. Исто важи и за одрасле и за децу.

– Наши лекари у ковид-амбулантама имају толико искуства да са огромном прецизношћу могу да процене ко је за ПЦР тестирање на вирус корона – каже проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора “Батута”. – Јасно су прописане индикације за тестирање и грађани би требало да верују свом лекару.

На примедбу да је било случајева да пацијент у ковид- амбуланти није тестиран на корону, а да је тест који је урадио на лични захтев потврдио инфекцију, проф. Кисић Тепавчевић каже да су такви случајеви “изузеци”.

Доктор Срђа Јанковић, имунолог у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, наводи да постоји порив да се жури са тестом, а не на преглед, а требало би да буде обрнуто.

– Свако дете које долази са симптомима респираторне инфекције педијатар прегледа и прати, заказујући контролу ако је потребно већ за сутрадан и “третира” га као да је ковид пацијент – објашњава, за “Новости”, др Божица Новаковић, директор Дома здравља Нови Београд. – Обавезно се саветује и изолација. То да дете буде под надзором педијатра и да у случају промене здравственог стања дође на преглед и мимо заказаног термина за контролу, много је важније од самог тестирања. Ако педијатар процени да је потребно, и ПЦР тестирање ће доћи на ред.

Докторка Новаковић каже да се у пракси лекари сусрећу са преурањеним очекивањима родитеља да се дете тестира на ковид пре него што педијатар процени да је то потребно:

– Разумљиво је да су родитељи, али и сви остали појачано забринути због епидемије ковида, али би пацијенти морали више да верују својим лекарима.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама