"Ne uče se u školi samo tablica množenja i glagoli, već kako izgleda zdravo društvo"

15 marta, 2021

Deci se u ovakvom sistemu stalno šalju poruke da se može varati i krasti, da posledica nema ili da će stići kasno, smatra psiholog Aleksandar Dimitrijević.

Kako je rekao u Kažiprstu, naše društvo je poraženo u mnogim oblastima, pa i u obrazovanju, a deca svakodnevno dobijaju razne signale i u tome ne mogu da se snađu.

“Obrazovanje je centralna stvar u društvu, a to što se materijal za maturu nosi u maricama pokazuje poraz i u toj oblasti”, rekao je Dimitrijević.

Pekao je da uprkos tome u Srbiji postoji neverovatno veliki broj odličnih đaka, ali ne zbog stvarnog znanja, nego zbog nerealne inflacije dobrih ocena.

“Naše ocene ništa ne govore, što pokazuju razna testiranja, kao što je PISA test. Naša deca zato jednog dana imaju utisak da kao da su visoki 180, a onda im sutra neko kaže da su na 162. Ne znaju šta im ide dobro, a šta loše”, kaže Dimitrijević.

Dimitrijiević ističe da matura predstavlja otvaranje vrata ka zrelosti i trenutak kada pojmovi prevara i pokušaj sprečavanja prevare postaju veoma važni.

“A ovo što se dešava je poruka da se može varati i krasti i da to postoji na svim nivoima. Mi imamo afere plagiranje doktorata, koje čak idu i do vrha države, a znamo iz medija da posledica nema. Deca se uče u svetu odraslih da nema kazne i da je čak i poželjno biti prevarant”, kaže Dimitrijević.

On smatra da je to poraz i škole kao institucije.

“Ne uče se u školi samo tablica množenja i glagoli, već kako izgleda zdaravo društvo”, rekao je Dimitrijević.

Osim u školi, problem je i u porodici.

“Ima mnogo roditelja, a i sve ih više takvih, koji planski deci sve i stalno kupuju – od škole, ocena, do plastičnih operacija. Na drugoj strani ima roditelja koji to ne žele, ali ne mogu da se snađu u takvom sistemu”, kaže Dimitrijević.

Ipak, nada postoji, jer ta druga grupa, za koju kaže da je mnogo važnija, ima prednost.

“Ta deca ipak saznaju da se ne uči samo zarad ostvareja jednog cilja, već da postoji u tome uživanje, uzbuđenje”, kaže Dimitrijević.

Takođe, on veruje da, iako su tema razgovora bila deca, to nagriza čitav sistem.

“Mi njima pokazujemo da se trud i rad ne isplate i da, kada se ide izvan institucija, kada se one ruše, brže i lakše se dolazi do cilja. Uprkos tome postoje Petnica, Kolarac, Kažiprst – neki ljudi ipak hoće da im pruže nešto vredno”, kaže Dimitrijević.

Izvor: www.b92.ne

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama