Neću da budem domaćica!

septembar 2, 2016

Neću da budem domaćica!
Ne vidim ništa veličanstvenu u položaju žrtve niti išta afirmativno u izigravanju sluškinje u kući, ma koliko se to pravdalo ljubavlju prema porodici.
domacica
Neću da se hvalim kiflicama punjenim domaćim sladoledom, lososima u sosu od rakuna, slanim tortama na tri sprata i da veličam do neslućenih razmera ono što bi svakoj ženi trebalo da bude normalno i usputno.
Jedeš-kuvaš. Ništa prostije.
Nisam domaćica ali moja deca jedu sva tri obroka, dve užine, slatkiše i voćne salate, isto kao i deca ponosne domaćice. Muž mi je čist i opeglan, kuća mi je čista i ulickana, veš mi je pod konac.

Pročitajte i: Domaćica PROTIV zaposlene žene. Kome je teže, a kome lakše

Ne vidim šta je tu uzvišeno i hvaljenja vredno. To je normalno.
Nisam domaćica jer imam znanja, volje, ambicije i hrabrosti da budem i atraktivna žena, uspešna u poslu za koji sam se školovala, socijalno aktivna, boem u kafani, pristojna na ulici, prijatelj prijateljima, noćna mora mudroserima.
Neću da budem domaćica i dajem primer sinovima kako ženu treba tretirati kao poslugu a da ona u tome uživa i da joj je to osnovna uloga u društvu, jer nije!

Pročitajte i: Momo Kapor o mamama i domaćicama

Ne dam da mi primer bude život moje babe, jer se moja baba borila da moj život ne bude kao njen.
„Lepo je biti domaćica, uvek sa svojom decom, sa svojim čovekom, sa svojim tepisima, zavesama, teglama i šerpama.“
Eto najboljeg načina da smoriš decu, dosadiš mužu i na kraju postaneš ništa drugačija od tih tegli čiji se sadržaj sa slašću pojede, a tegla, prazna i musava, odloži na policu u ostavi.
Nek imam para kao pleve, vremena na pretek, pedikire, manikire, silikone, kozmetičare, pune garderobere… Neću da budem domaćica! Ništa od toga nije moje, neko mi je drugi kupio u zamenu za ugođaj koji mu organizujem.

Pročitajte i: Da li radiš ili si „samo domaćica”?

Draže mi je moje trčanje s posla do škole, od škole do marketa, od marketa kući. Draži su mi moji podočnjaci od nedovoljno sna, moj vazda zaposlen mozak, ponos i poverenje moje dece i sve one progutane suze kad čujem da kažu: „I ja ću ovako, kao mama.“
I molim vas, ne mešajte ljubav i posvećenost sa terminom „domaćica“!
Budi ti, sestro, ravnopravan član porodice; ako nemaš druga posla navikni ih da obavljaš i njihove poslove ali im pokaži da osim u kuhinji možeš da blistaš i na poslu, u provodu, u društvu. Da imaš još nešto da kažeš osim: „Ručaaaak!“. Zaradi svoj dinar, ma koliko mizeran bio, pa da ti skinem kapu! Onako, domaćinski!
Spremi se, sredi se, doteraj se i izađi u svet!
Nije strašno ako ponekad ručak nije spremljen, ima i brzinskih obroka. Neće svet da stane ako se suđe pere za dva sata a ne na: tri, četiri, sad! Neće nikom ništa da fali ako ti stan ponekad liči na igraonicu, a ti prvo sedneš da popiješ kafu, odgledaš seriju, odspavaš partiju, pa tek onda prioneš na kućne poslove.
A ne bi bilo zgoreg ni da svaki član porodice ima svoja zaduženja. Em od njih praviš ljude, em u sebi ne ubijaš čoveka.
Eto, ja neću da budem domaćica i ne stidim se toga, niti smatram da je „domaćica“ pohvala ženi.
Možda samo podsvesni strah od života i uljuljkanost u zabludu „stuba“ kuće, jer nijedna kuća nikada nije opstala ako se oslanja na samo jedan stub.
Jelena Milenković Mladenović
Izvor: necenzurisano.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Neću da budem domaćica!

 1. Marija kaže:

  Pa nemoj da budeš, ko ti brani. Kakva glupost od teksta.

  1. Dikili kaže:

   sve vreme se pitam ko ovu ženu tera da radi šta neće.Bolje to da sve lepo ispriča tom ko je juri nego nama.Mi joj ne možemo pomoći. :)))

 2. Jelena kaže:

  Napokon da neko progovori i protiv domaćica, htela sam i ja ali se nisam usudila.

  1. Ivana kaže:

   A šta su Vam domaćice uradile, pa da govorite “protiv njih”?
   Ko će koga da mrzi, ako ne žena ženu.. i to bez razloga.

 3. Milena kaže:

  Pa onda ni ja nisam domacica…perem sudove posle dva-tri sata kad popijem kafu, peglam bas kad nam nesto zatreba, kuvam svaki drugi dan… Radim, druzim se…a s druge strane, znam i da umesim kiflice kad se prijede mojim voljenim ukucanima, kuvam domacu supu svom detetu…pa onda i jesam domacica! I sta onda? Kakve veze ima kako cu sama sebe prozvati? Sve to nije bitno ako sam ja zadovoljna zena…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama