Nedeljković: Prijemni ispiti su test i za škole i nastavnike

16 juna, 2019

Završni ispiti za osnovce koji će biti održani 17, 18. i 19. juna u školama u Srbiji predstavljaju test i za đake, ali i za same škole navodi za RTS Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Savetuje đake da budu smireni i veruju u svoje znanje. Dodaje i da završni ispiti nisu prepreka, već potvrda njihovog stečenog znanja.

Vesna Nedeljković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da završni ispiti imaju tri funkcije – dokaz da ste završili školu, provera same škole i nastavnika, i najvažniju selekcionu, na osnovu koje će đaci steći uslov da se upišu u izabranu srednju školu.

Dodaje da završni ispit za osnovce nije prepreka već potvrda stečenog znanja.

Navodi da će đake dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor a nakon toga će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

Dodaje da dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova.

“Dežurni nastavnici treba da obilaze decu tokom rešavanja testova a ne da sede. Pažnja treba da im bude usmerena na svako dete. Nikako nije dozvoljeno da odrasli pomažu deci time što će im reći odgovor”, objašnjava Nedeljkovićeva.

Osmacima savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer, kako kaže, deca najčešće daju pogrešne odgovore jer sa nedovoljno pažnje čitaju postavljena pitanja.

Ističe da odgovori moraju biti napisani hemijskom jer se običnom olovkom neće priznati.

Dodaje da završni ispiti za osnovce koji će biti održani 17, 18. i 19. juna u školama u Srbiji predstavljaju test i za đake, ali i za same škole.

“Mi naučimo dosta o samoj školi ali i o tome koliko predmetni nastavnik ima jasan kriterijum. Dešava se da vukovci ili deca koja imaju peticu iz srpskog jezika postignu iznenađujuće mali broj bodova. To je nedopustivo. Taj test bi morao da prati uspeh u školi. Tu se vide odstupanja od kriterijuma, tu se vidi koliko je škola radila na pripremi sa decom, vidi se kriterijum bodovanja, ne samo jednog već sva tri predmeta, odnosno opšteg uspeha. I ukoliko su velika odstupanja to bi trebalo da bude pokazatelj školi da nešto nije u redu. Tamo gde se poklapaju rezultati to znači da škola ima izražen kriterijum, radi prema standardima, da decu dobro priprema za testove”, objašnjava Nedeljkovićeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama