Nedeljković: Prosvetni radnici uz pomoć države moraju da povrate ugled i autoritet

4 oktobra, 2016

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja želi da vrati ugled školi i prosvetnim radnicima, izjavila je danas pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.
‚‚Ona je rekla da je veoma važna uloga učitelja, od kojih dosta zavisi kakav će biti odnos dece prema školi i obrazovnom procesu.
– Učitelj treba da bude podsticajan i da nauči decu da vole školu – rekla je Nedeljeković na RTS-u.
Pomoćnica ministra prosvete je naglasila da prosvetni radnici uz pomoć države moraju da povrate ugled i autoritet toj profesiji, tako što će verovati u svoj posao, ali i nametnuti se kao autoritet.
Ona kaže da je u tom procesu potrebna i šira podrška društva kako bi škola opet imala značaj koji zaslužuje.
Nedeljković, takođe, ističe da se mora izgraditi poverenje kod dece u školski sistem i da je zato važno rasteretiti decu – da imaju prostora da usvajaju nova znanja, da i ne znajući uče, a ne da budu u takvoj sitaciji da ne mogu da ispune očekivanja.

Vratiti sport u škole

Na pitanje zašto deca moraju da uzimaju privatne časove iz pojedinih predmeta, pomoćnica ministra kaže da se nekada dešava da nastavnici ne umeju da prenesu gradivo, ali i da su roditelju nekada nesigurni pa uzimaju privatne časove.
Ona je rekla da je jedan od ciljeva i da se vrati sport u školu odnosno da to bude sve pristuna aktivnost.
Nedeljeković je dodala da je projekat “Škola bez nasilja” dao dobre rezultate i naučila decu da prepoznaju šta je nasilje i da ga pravovremeno prijave kako bi odrasli mogli da reaguju.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama