Нега бебиног пупка – како да буде много лакше и једноставније

19 октобра, 2019

Као већ “искусна” мајка двоје деце која више нису у пеленама већ увелико газе вртићке стазе, готово да сам и заборавила све оне страхове који прате новопечене мајке. И онда видим бебу која у мамином наручју сиса, онако полако, са уживањем, јер се већ најела али жели да тај тренутак траје што дуже. И одједном, подигне поглед ка мами, осмехне се као да је тек сад приметила да је и она ту и као да хоће да каже: “Хеј, па и ти си ту!”. И готово! Пожелим треће дете одмах!

Али после минут или два сетим се свега осталог што долази уз тај диван осећај – страхови! Да ли имам довољно млека? Да ли је гладна? Зашто плаче сад? Јесу ли је у болници сигурно добро прегледали? Шта је то хипотонија? А пупак, шта ако не радимо све како треба?

Од свих ових страхова, глави наше породице најстреснији је био период грчева код оба наша детета јер не постоји начин да им помогнемо и – нега пупка, јер је то рана на беби старој тек пар дана. А он је читао да то може да се инфицира.

Шалу на страну, кад се беба роди, једна од ствари о којој заиста треба водити рачуна је нега пупка. И ма колико многи то узимали здраво за готово, врло је важно одржавати пупак чистим и сувим јер могућност инфекције урином ако се рана не негује правилно (посебно код дечака) је прилична, а кад је беба стара свега неколико дана, свака инфекција може бити опасна.

У породилишту о томе воде рачуна педијатријске сестре, а кад мама дође кући првих пар дана долази патронажна. Ипак, то не значи да је нега пупка нуклеарна физика (иако је нама тако изгледало) већ само да је важно тај једноставан поступак чишћења обављати сваког дана. Дакле, пупак се напрска Октанисептом, очисти стерилном газом, па онда још једном да би се осушио и то је то. Јако је важно не користити вату, блазнице или далеко било штапиће за уши јер ништа од тога није стерилно.

После овог чишћења већина родитеља стави једну стерилну газу преко пупка и залепи фластер. А онда кад сутра дође време за ново чишћење, тај фластер треба и скинути. Па смо онда одмеравали како да залепимо фластер који ће покрити што мању површину коже, а опет да не буде прекратак и да се не одлепи. Сви знамо колико је то непријатно и одраслима, а нарочито беби чија је кожа тањушна и која сваки бол доживљава много драматичније јер не зна шта се дешава. Ми смо то скидање фластера увек тешко подносили, али тада је то био једини начин да се пупак правилно одржава.

Сада је то мало другачије. Пре неколико дана се на нашем тржишту појавио један сет за негу пупка који искључује употребу фластера. Произвођач је PIC, код нас познат по одличним инхалаторима за децу. Овај сет се састоји из три стерилне компресе које су засечене тако да олакшавају апликацију на пупак и три комада еластичних, вишесмерних, растегљивљих мрежица, за фиксирање стерилне компресе преко пупка бебе.

Оно што издваја PIC сет је мрежица, која у потпуности пријања уз бебину кожу, омогућава јој

покретљивост, а с друге стране обезбеђује и сигурност и чврстину. Без фластера који се лепе на бебину кожу.

Дакле, ако се одлучимо за треће дете – један проблем мање. Нећемо морати да лепимо и одлепљујемо фластере са стомака. Још да нам неко реши грчеве, зубиће, ране од дојења и још пар неких ситница и ето нама петог члана.

А. Цвјетић

(ПР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама