Negodovanje nastavnika zbog najave Ministarstva da bez njegove saglasnosti nema zapošljavanja za stalno

7 juna, 2021

Iz Ministarstva prosvete, kulture, nauke i sporta školama su poslali obaveštenje da bez saglasnosti tog resora neće moći da se zaposlenima na određeno ugovori preinače u stalno zaposlenje, kao i da će pod lupom biti raniji ugovori zaključeni bez saglasnosti ministarstva na čijem čelu je Vesna Bratić.

Nastavnici i sindikati poručuju da Ministarstvo nema takva ovlašćenja i da to nije u skladu sa zakonskim propisima.

Iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta, kao i Sindikata prosvete poručili su da Ministarstvo prosvete nema ovlašćenja da odlučuje o tome, hoće li ugovori zaposlenih na određeno u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, biti preinačeni u stalno zaposlenje.

– Ne smemo doći u situaciju “lova na veštice” i sumnje u sve i svakoga. Ohrabrujem i Ministarstvo i sve naše kolege da se, gde god postoji sumnja da je bilo nezakonitosti, ispita preko institucija sistema, u prvom redu prosvetne i inspekcije rada – poručio je Slobodan Savović, predsednik Granskog sindikata prosvete Podgorice.

Predsednica Udruženja nastavnika mr Stanka Vukčević ističe da, prema propisima, zaposleni stiče pravo na neodređeno zaposlenje ako je radno mesto sistematizovano, raspisan konkurs za takvo radno mesto i zaposleni ima tri godine radnog staža sa dozvoljenim prekidom do 70 dana.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama