Негодовање наставника због најаве Министарства да без његове сагласности нема запошљавања за стално

7 јуна, 2021

Из Министарства просвете, културе, науке и спорта школама су послали обавештење да без сагласности тог ресора неће моћи да се запосленима на одређено уговори преиначе у стално запослење, као и да ће под лупом бити ранији уговори закључени без сагласности министарства на чијем челу је Весна Братић.

Наставници и синдикати поручују да Министарство нема таква овлашћења и да то није у складу са законским прописима.

Из Удружења наставника друштвене групе предмета, као и Синдиката просвете поручили су да Министарство просвете нема овлашћења да одлучује о томе, хоће ли уговори запослених на одређено у васпитно-образовним установама, уколико су испуњени законски услови, бити преиначени у стално запослење.

– Не смемо доћи у ситуацију “лова на вештице” и сумње у све и свакога. Охрабрујем и Министарство и све наше колеге да се, где год постоји сумња да је било незаконитости, испита преко институција система, у првом реду просветне и инспекције рада – поручио је Слободан Савовић, председник Гранског синдиката просвете Подгорице.

Председница Удружења наставника мр Станка Вукчевић истиче да, према прописима, запослени стиче право на неодређено запослење ако је радно место систематизовано, расписан конкурс за такво радно место и запослени има три године радног стажа са дозвољеним прекидом до 70 дана.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама