Нека од правила која се налазе у упутству за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у школској 2020/2021.

Број деце у образовним институцијама ни у једном тренутку не сме прећи 50 одсто, само је једна од низа мера која ће важити од 1. септембра


За све школарце, али и за наставни кадар и родитеље, нова школска година ће због корона вируса бити потпуно другачија од претходних.

Школско особље ће све време боравка у школи морати да носи маске, а исто ће бити препоручено и ђацима. Они ће седети сами у клупи. На часовима музичког неће бити певања, а на физичком колективног спорта.

Није дозвољена размена хране и прибора у трпезарији, а дистанца од једног метра се мора поштовати и у реду испред школског тоалета.

За ђаке који не могу да похађају наставу дуже од три недеље због болести настава се организује код куће, односно у здравственој установи у којој се лече.

Ово су само нека од правила која се налазе у упутству за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у школској 2020/2021, које је Министарство просвете упутило основним школама у Србији.

Две групе

У овом упутству до детаља је објашњено како ђаци, учитељи и наставници треба да се понашају пре и током уласка у школу, као и током боравка на часовима. Једно од основних правила је да број деце у школи ни у једном тренутку не сме прећи 50 одсто.

Ученици од 1. до 4. разреда ићи ће све време у школу, али ће се, уколико има више од 15 ђака по одељењу, делити у две групе.

Ученици од 5. до 8. разреда имаће комбиновану наставу – у школи и онлајн. Ученици 5. разреда пратиће наставу на РТС 2 од 8.00 сати и имаће дневно три часа, док ће се настава за ученике од 6. до 8. разреда емитовати на РТС 3, такође, од 8.00 сати.

Ученици од 1. до 7. разреда имаће дневно до три часа, а осмаци – четири. Иако ће ученици од 1. до 4. ићи у школи, и за њих је спремљена онлајн настава, и она ће се емитовати путем мултимедијске интернет платформе РТС планета.

Контрола ношења маски

Младен Шарчевић, министар просвете, рекао је да је више од 50 одсто школа у Србији већ завршило анкетирање путем којег су родитељи изабрали да ли ће им деца од 1. септембра ићи у школу или ће наставу похађати онлајн, те да је мање од пет одсто изабрало учење од куће.

“ТВ настава за септембар је готово наснимљена, односно снимљено је око 75 одсто садржаја, за све нивое. Снима се на осам језика националних мањина и то је нешто што није урадила ниједна држава”, рекао је Шарчевић и додао да ће боравак у школи бити најбезбеднији део дана за ђаке јер ће се ту контролисати да ли носе маску.

Настава у школи

Свако одељење мора да има своју учионицу. Ученици од 1. до 4. разреда – настава се организује свакодневно у школи. Ако је број ученика већи од 15, деле се у две групе које долазе у два дефинисана термина, на пример од 8.00 сати, и од 10.45. Пауза између група је 20 минута и служи за чишћење учионица. Ученици од 5. до 8. разреда – ако школа има простор и кадар, настава се организује свакодневно у школи. Подела на две групе уколико у одељењу има више од 15 ђака. Часови такође трају 30 минута.

Комбиновани модел

У школама где не постоји могућност да се за све од 5. до 8. разреда одржи настава у школи, она ће се одвијати по комбинованом моделу. Ученици 5. и 6. разреда у току недеље ићи ће у школу понедељком, средом и петком, а ученици 7. и 8. уторком и четвртком. Наредне недеље разреди се ротирају. Кад ђаци не иду у школу, имају онлајн наставу на даљину.

Настава за болесне

Школа може да организује рад и с децом која су на дужем кућном или болничком лечењу. За оне који не могу да похађају наставу дуже од три недеље, настава се организује код куће, односно у здравственој установи у којој се лечи. Неопходно је да родитељ о томе обавести школу.

Симптоми

Ако се симптоми јаве у школи, а ради се о ученику, њему се одмах ставља маска, смешта се у празну учионицу за изолацију, и обавештавају се родитељи и надлежне установе. О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа, која мора да користи маску и рукавице.

Ношење маски

Школско особље све време боравка у школи треба да носи маске. Ученик маску треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе. Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора, као и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет. Препорука је да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду кад ученик седи у клупи и слуша наставу. Могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али треба да покрива нос и уста.

Исхрана ученика

За сервисирање оброка се препоручује учионица. Ако се за исхрану користи школска трпезарија, потребно је водити рачуна о безбедносним мерама. Размена хране и прибора међу ученицима није дозвољена. Деца за столовима треба да седе на удаљености од једног метра, а пожељно је и два у сваком правцу. Пре јела деца треба да оперу руке, а површине на којима ће се служити храна треба обрисати алкохолом. Школа може препоручити родитељима да њихова деца доручкују, односно ручају пре доласка у школу, или да понесу ужину са собом.

Нема посета у домовима

Институт за јавно здравље “Батут“ донело је прописе и за понашање у студентским и ученичким домовима. Основно правило је да свако ко улази у студентски дом мора имати заштитну маску. Мора се у сваком тренутку држати физичка дистанца од најмање метар и по. Из употребе треба избацити послуживање кечапа, сенфа, сосева, уља, сланика, шећера, чајева и сличног из посуда за заједничку употребу.

У читаоницама се носи маска све време, забрањене су посете, преноћишта и славља у собама. У ученичким домовима су слична правила. Препоручује се увођење што више оброка у форми ланч пакета за оне с малим трпезаријама, као и размак између кревета од два метра.

Извор: Танјуг