Неке школе већ попуниле квоте за нове ученике

8 марта, 2018

Упис ђака у први разред основне школе почиње за мање од месец дана, а у поједине београдске школе је стигло толико молби да већ могу да оформе комплетна одељења.

Квалитет наставе, језици који се уче и храна која се нуди ђацима, само су неки од разлога због којих родитељи предшколаца неретко пишу молбе жељеним школама уместо да децу упишу у ону којој територијално припадају. Рок за предају молби је истекао 1. фебруара, док ће о њиховом исходу родитељи бити обавештени најкасније до почетка маја.
Једна од школа која већ традиционално може да попуни места и пре званичног почетка уписа је ОШ “Дринка Павловић” на Старом граду.
– Максимално можемо да упишемо 120 првака, док молби имамо и више од тог броја. Као главне разлоге родитељи су наводили то што раде у близини, што школа има кухињу, учење немачког језика по интензивном курсу, то што је неко из породице већ ишао у исту школу – прича в. д. директора Јоле Булатовић.
Он истиче да се у школи труде да те разлоге уваже, али да ће многе морати да одбију како би било места за децу која територијално припадају овој осмолетки.
– Иако упис званично почиње у априлу, ми смо већ почели да заказујемо тестирања ученицима који су на териоторији школе, као и онима који имају браћу и сестре у њој – каже Булатовић.
Пуне руке посла око предстојећег уписа већ имају и у ОШ “Влада Аксентијевић” на Палилули.
– Свима који су послали молбе ми смо саветовали да се пријаве и у другим школама јер их је већ више од сто, а уписаћемо 80-85 првака – каже директор Небојша Нововић.
Десетине молби добијају и школе у другим деловима града.
– Ове године уписујемо четири одељења по 30 ученика, а стигле су нам 53 молбе, углавном родитеља који су ишли у школу или чија старија деца већ иду у њу. Као разлог наводе и квалитетну наставу и предаваче, опремљеност школе… Ипак, приоритет су деца која живе у близини, када завршимо њихов упис, онда ћемо разматрати молбе – објашњава Гордана Срећковић, в. д. директора земунске ОШ “Светозар Милетић”.
У школске клупе овог септембра би први пут требало да седну рођени од 1. 3. 2011. до 29. 2. 2012. Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, очекује се да 15.000 деце ове године крене у први разред.
– Лане најмањи број првака, 15 ђака, уписале су ОШ “Сутјеска” у Земуну и ОШ “Јанко Катић” Рогача, а традиционално највећи број првака уписала је ОШ “Никола Тесла” Винча, 310 ученика – кажу у Секретаријату.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама