(Ne)logične mere u vrtićima

9 septembra, 2021

U jednoj vrtićkoj grupi u voždovačkom vrtiću zaraženo je ukupno četvoro dece. Odmah po prijavljivanju prvog slučaja grupa je poslata u izolaciju na 14 dana, ali su ubrzo počeli da se javljaju i ostali roditelji sa informacijom da su im deca pozitivna na kovid.

Foto: Canva

S druge strane, vaspitačice koje su radile u ovoj grupi, nastavile su da rade u vrtiću, sa drugom decom, čak i bez prethodnog testiranja na kovid i bez obzira na to jesu li ili nisu vakcinisane. Odgovor na pitanje kako je to moguće glasi – vaspitačice u kontaktu sa decom nose maske, tako da su zaštićene. S druge strane, svakodnevno u medijima možemo čuti da maska pre svega štiti ljude oko nas, ali će nas teško zaštiti ako smo u kontaktu sa zaraženom osobom bez maske. A deca u vrtićima, naravno, ne nose maske.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije kaže za naš portal da je sindikat već ukazivao na nelogičnost pojedinih mera, ali da jasan odgovor zašto je to tako nisu dobili.

“Još u novembru prošle godine uputili smo dopis Zavodu za javno zdravlje Beograd i Centru za prevenciju bolesti. Pitali smo zašto se ne poštuju mere po pitanju ograničenja broja dece u grupama, pa je dozvoljeno spajanje i onda neke grupe broje i preko 30 mališana. Pitali smo i zašto se vaspitačice koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom devom ne testiraju. Ukazali smo i na to da maske nisu obezbeđene, pa u nekim vrtićima zaposleni dobijaju jednu masku nedeljno, a moraju biti u stalnom bliskom kontaktu sa decom, hrane ih, presvlače, podižu. Na sva ova pitanja dobili smo uopštene i šture odgovore.” – kaže naša sagovornica.

Inače, od nedavno je mera u vrtićima da vakcinisani vaspitači ne moraju nositi maske ukinuta, pa su ponovo svi u obavezi da ih nose, sve vreme boravka u vrtiću.

Kada je reč o dozvoljenom broju dece u grupi, on se, očigledno, uopšte nije promenio u odnosu na period pre epidemije. Bar ne faktički.

“Mere koje se i dalje moraju primenjivati su rad u što manjim grupama, ograničavanje mešanja pojedinačnih grupa dece i kontakata između zaposlenih. U izuzetnim okolnostima, u cilju obezbeđivanja kontinuiteta rada sa aspekta npr. raspoloživog broja zaposlenih i dr., spajanje vaspitnih grupa je prihvatljivo uz obezbeđenje svih uslova rada jedne grupe.” – kažu iz Zavoda za javno zdravlje.

Dakle, bez jasnog i konkretnog ograničenja, sve ostaje na nivou preporuke. Najveći problem je, ipak, činjenica da vaspitačice koje su bile u kontaktu sa zaraženom decom ostaju u ustanovi bez dana izolacije ili testiranja na kovid, čime se povećava rizik daljeg širenja zaraze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "(Ne)logične mere u vrtićima"

  1. Aleksa kaže:

    Naravno da su nelogične mere. Ako dete ima kovid, roditelji odmah idu u izolaciju. Ali, zato vaspitačica koja je bila u kontaktu sa tim detetom, mora da radi sa zdravom decom. Gde je vama pamet?
    “Mere koje se i dalje moraju primenjivati su rad u što manjim grupama,”

    Šta znači manji broj? Koliki je taj broj? Dogovorite se šta ćete da pričate jer ste već rekli da sva deca mogu da budu zajedno jer nema zaražavanja.
    Nego, sad ste smislili da vakcinišite sve vaspitače i nastavnike.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama