Нема наставка такмичења за основце и средњошколце

6 маја, 2020

Наставка такмичења ученика основних и средњих школа неће бити, пише дневни лист Данас, позивајући се на извор у Министарству просвете.

Увођење ванредног стања затекло је многе организаторе такмичења усред овогодишњег циклуса, па су неки до средине марта одржали тек општинска, а неки су завршили окружна такмичења.

Међутим, до сада није било ниједног државног такмичења. А управо се награде са државних и међународних такмичења, одржаних у осмом разреду, у организацији Министарства просвете, додатно вреднују при упису ученика у средње школе.

Ако не буде измена досадашњих услова конкурса за упис у средње школе то практично значи да ће се малим матурантима у предстојећем упису рачунати само поени по основу успеха из основне школе и са завршног испита.

Број ђака који су досад добијали додатне поене по основу резултата са такмичења није велики, јер се ти бодови не додељују свим ученицима који су освојили прву, другу и трећу награду, већ само онима који су на ранг-листи постигли три најбоља резултата. У неким предметима су то само ђаци који су на такмичењу поделили прву награду.

Средњошколци су у другачијој позицији јер су на неким факултетима освајачи награда на државним и међународним такмичењима ослобођени пријемног испита, а уместо тога им се признаје максималан број поена из предмета који се полажу на пријемном.

Поједина стручна друштва која су контактирали новинари Данаса кажу да никакву информацију из Министарства просвете о евентуалном наставку такмичења нису добили, али не губе наду да би можда током лета могли да одрже републичка јер су она неопходна за учешће наших ђака на међународном нивоу. С друге стране, нека међународна такмичења која су предвиђена у предстојећим месецима су већ отказана.

Више на: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама