Nema nastavka takmičenja za osnovce i srednjoškolce

6 maja, 2020

Nastavka takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola neće biti, piše dnevni list Danas, pozivajući se na izvor u Ministarstvu prosvete.

Uvođenje vanrednog stanja zateklo je mnoge organizatore takmičenja usred ovogodišnjeg ciklusa, pa su neki do sredine marta održali tek opštinska, a neki su završili okružna takmičenja.

Međutim, do sada nije bilo nijednog državnog takmičenja. A upravo se nagrade sa državnih i međunarodnih takmičenja, održanih u osmom razredu, u organizaciji Ministarstva prosvete, dodatno vrednuju pri upisu učenika u srednje škole.

Ako ne bude izmena dosadašnjih uslova konkursa za upis u srednje škole to praktično znači da će se malim maturantima u predstojećem upisu računati samo poeni po osnovu uspeha iz osnovne škole i sa završnog ispita.

Broj đaka koji su dosad dobijali dodatne poene po osnovu rezultata sa takmičenja nije veliki, jer se ti bodovi ne dodeljuju svim učenicima koji su osvojili prvu, drugu i treću nagradu, već samo onima koji su na rang-listi postigli tri najbolja rezultata. U nekim predmetima su to samo đaci koji su na takmičenju podelili prvu nagradu.

Srednjoškolci su u drugačijoj poziciji jer su na nekim fakultetima osvajači nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima oslobođeni prijemnog ispita, a umesto toga im se priznaje maksimalan broj poena iz predmeta koji se polažu na prijemnom.

Pojedina stručna društva koja su kontaktirali novinari Danasa kažu da nikakvu informaciju iz Ministarstva prosvete o eventualnom nastavku takmičenja nisu dobili, ali ne gube nadu da bi možda tokom leta mogli da održe republička jer su ona neophodna za učešće naših đaka na međunarodnom nivou. S druge strane, neka međunarodna takmičenja koja su predviđena u predstojećim mesecima su već otkazana.

Više na: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama