Нема потпуног преласка на онлајн наставу

19 новембра, 2020

Већ неколико дана ситуација у школама се погоршава. Све је већи број наставника и ученика који су заражени, а у појединим школама има их и више од 20. Иако постоје тврдње да је ситуација под контролом, те да Кризни штаб прати стање у школама, забрињава то што се, упркос свакодневном погоршању епидемиолошке ситуације и томе да је било и смртних случајева међу просветним радницима, одлука о потпуном преласку на онлајн наставу не доноси.

Foto: Canva

И, како ствари стоје, неће бити ни донета, већ ће се прелазак на онлајн одвијати само тамо где је неопходно. То се десило у школама у Врбасу, а у Нишу је такође најављено затварање три школе.

Ово је, пише Блиц, узбудило родитеље који су то протумачили као увод у потпуни прелазак на онлајн. У Министарству просвете кажу да нема затварања школа на нивоу Србије.

На хитној седници Кризног штаба планираној за петак биће речи о мери забране кретања, али и о вртићима и школама. Требало би да се прецизира механизам преласка на онлајн и то из више разлога, а један је и закон који не омогућава локалном кризном штабу да донесе одлуку о преласку на онлајн наставу, већ само одлуку о затварању школа. Дакле, деца би у том случају била на “принудном распусту”. Овај пропис датира од пре епидемије и зато нема одредбу садашње онлајн наставе. Да би се овај правни проблем превазишао, пише Блиц, Министарство просвете ће предложити модел по ком се може прелазити на онлајн када локални кризни штабови прогласе ванредну ситуацију.

У оним општинама где се створе услови за прелазак на онлајн, локални кризни штаб доноси одлуку о ванредној ситуацији и обустави рада школе. Затим се обраћа Школској управи са захтевом да се промени начин рада односно, оперативни план рада и да се пређе на онлајн. Школска управа консултује министарство и доноси се препорука о преласку на онлајн.

Што се тиче вртића, поједини градови већ су увели обавезну потврду од послодавца за оба родитеља да морају да буду физички присутни на послу, а постоје шансе да Кризни штаб донесе и одлуку да ова мера важи на територији целе Србије.

Извор: Зелена учионица/Блиц

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама