Nema potpunog prelaska na onlajn nastavu

19 novembra, 2020

Već nekoliko dana situacija u školama se pogoršava. Sve je veći broj nastavnika i učenika koji su zaraženi, a u pojedinim školama ima ih i više od 20. Iako postoje tvrdnje da je situacija pod kontrolom, te da Krizni štab prati stanje u školama, zabrinjava to što se, uprkos svakodnevnom pogoršanju epidemiološke situacije i tome da je bilo i smrtnih slučajeva među prosvetnim radnicima, odluka o potpunom prelasku na onlajn nastavu ne donosi.

Foto: Canva

I, kako stvari stoje, neće biti ni doneta, već će se prelazak na onlajn odvijati samo tamo gde je neophodno. To se desilo u školama u Vrbasu, a u Nišu je takođe najavljeno zatvaranje tri škole.

Ovo je, piše Blic, uzbudilo roditelje koji su to protumačili kao uvod u potpuni prelazak na onlajn. U Ministarstvu prosvete kažu da nema zatvaranja škola na nivou Srbije.

Na hitnoj sednici Kriznog štaba planiranoj za petak biće reči o meri zabrane kretanja, ali i o vrtićima i školama. Trebalo bi da se precizira mehanizam prelaska na onlajn i to iz više razloga, a jedan je i zakon koji ne omogućava lokalnom kriznom štabu da donese odluku o prelasku na onlajn nastavu, već samo odluku o zatvaranju škola. Dakle, deca bi u tom slučaju bila na “prinudnom raspustu”. Ovaj propis datira od pre epidemije i zato nema odredbu sadašnje onlajn nastave. Da bi se ovaj pravni problem prevazišao, piše Blic, Ministarstvo prosvete će predložiti model po kom se može prelaziti na onlajn kada lokalni krizni štabovi proglase vanrednu situaciju.

U onim opštinama gde se stvore uslovi za prelazak na onlajn, lokalni krizni štab donosi odluku o vanrednoj situaciji i obustavi rada škole. Zatim se obraća Školskoj upravi sa zahtevom da se promeni način rada odnosno, operativni plan rada i da se pređe na onlajn. Školska uprava konsultuje ministarstvo i donosi se preporuka o prelasku na onlajn.

Što se tiče vrtića, pojedini gradovi već su uveli obaveznu potvrdu od poslodavca za oba roditelja da moraju da budu fizički prisutni na poslu, a postoje šanse da Krizni štab donese i odluku da ova mera važi na teritoriji cele Srbije.

Izvor: Zelena učionica/Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama