Нема више јесењег распуста, средњошколцима краћи зимски предах

јун 15, 2022

Календари за наредну, 2022/2023. школску годину објављени су, а можда највеће изненађење је то што ни средњошколци ни основци неће имати јесењу паузу на коју су се претходних година навикли.

Школска година почеће у четвртак 1. септембра, а уместо јесењег распуста ђаци у целој Србији одмараће само 11. новембра, на Дан примирја који се слави као државни празник у целој земљи.

Последњи дан првог полугодишта за ђаке у Београду и централној Србији је 30. децембар, када почиње зимски распуст који ће и ове године бити у јануару и трајаће све до 23.1. кад почиње друго полугодиште. То значи да ће зимски распуст трајати три недеље и још један дан, али само за основце. Средњошколци ће се, ипак, у клупе вратити већ 16. јануара.

Школска година завршиће се 20. јуна за све основце и средњошколце, осим за ученике 8. разреда који ће на распуст отићи 6. јуна, како би имали времена да се припреме за завршни испит.

Фебруарски предах трајаће пет дана, од 15. до 19. фебруара, а пролећни читавих 11 дана, од 8. до 18. априла. Нова пауза после пролећног распуста планирана је већ након недељу и по дана наставе, када због празника рада ђаци неће ићи у школу 1. и 2. маја.

У школи се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, Свети Сава – Дан духовности, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, Дан победе и Видовдан – спомен на Косовску битку.

Мала матура

Проба мале матуре заказана је за 24. и 25. март 2023. године, а завршни испит за 21, 22. и 23. јун.

Проба државне матуре

Пробно полагање опште, стручне и уметничке матуре (пробна државна матура) одржаће се у средњим школама у периоду од 31. маја до 2. јуна, предвиђено је школским календаром.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама