Nemačka traži do 30.000 vaspitača sa istoka Evrope

jun 10, 2017

Prema zvaničnim podacima, Nemačkoj nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača i vaspitačica, a da bi taj broj nadomestili, Nemci se okreću ka istoku Evrope gde je, kako kažu, ta struka bolje obrazovana.
Podaci koje objavljuje „Dojče Vele“ koji navodi primer jednog privatnog minhenskog vrtića u kom je trenutno troje vaspitača na bolovanju, a zamenu je gotovo nemoguće naći. Svakih par nedelja dolaze novi, a u vrtiću ne radi ni jedna vaspitačica kojoj je materinji jezik nemački.
DW navodi kako takva situacija nije izuzetak u Nemačkoj jer je prošle godine uveden zakon koji roditeljima garantuje mesto u jaslicama i vrtiću, pa su gradovi i opštine otvorili nove vrtiće i sada nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača.
Navedena situacija otvorila je mogućnost zapošljavanja odgajatelja iz članica Evropske unije koji osim što će imati sigurno radno mesto osiguran im je i intenzivan kurs nemačkog jezika kako bi se što bolje adaptirali na rad u Nemačkoj.
„Vaspitači i vaspitačice sa istoka Evrope su po pravilu bolje obrazovani, ali im zato nedostaje praktičnog iskustva“, kazala je za „Dojče Vele“ Silvija Brač koja je otvorila agenciju za posredovanje radne snage u odgojnom sektoru s istoka Evrope.
 
Izvor: kerefeke.org.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Nemačka traži do 30.000 vaspitača sa istoka Evrope

 1. Katarina Sirotko kaže:

  Kako i gde doci do mogucnosti prijave za taj posao?Ili blizih informacija?

 2. Nikolina kaže:

  Koju srednju skolu upisati u Nemackoj Osim Gimnazije?Da li moze neko da mi odgovori unapred hvala

 3. Nikolina kaže:

  Koju srednju skolu upisati u Nemackoj Osim Gimnazije?Da li moze neko da mi odgovori?

 4. Nikolina kaže:

  Kako dobiti odgovor na ovom sajtu

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama