Šarčević: Neodgovornost roditelja ne može da prođe bez sankcija

5 septembra, 2020

Nedopustivo je da zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca ispašta ogroman školski sistem koji je do najsitnijih detalja pripremljen za rad u uslovima pandemije da rizik od širenja infekcije bude smanjen na najmanju moguću meru, upozorava u razgovoru za „Politiku” ministar prosvete Mladen Šarčević, reagujući na prvi potvrđen slučaj kovid pozitivnog đaka u kolektivu beogradske OŠ „Braća Jerković” u Železniku, koji je mogao da se spreči.

– Uveren sam da će škole najkvalitetnije odgovoriti ovom izazovu, ali ne smeju sporadični slučajevi da naruže celu priču, a nama roditelji đaka čine pola države. Koliko mogu da budu nesavesni da u školu pošalju dete sa znacima bilo koje infekcije, a kamoli dok čekaju rezultat PCR testa? To ne mogu da razumem – negoduje ministar prosvete.

Za đake koji se, kako kaže, mangupiraju, skidaju maske ili ignorišu zahtev da budu na distanci, rešenje je postupno: opomena, ukor, smanjenje ocene iz vladanja, naposletku i udaljavanje s nastave. Školski radnici u krajnjoj liniji mogu dobiti raskid ugovora o radu ako se disciplinskim postupkom potvrdi da su odgovorni za ugrožavanje zdravstvene bezbednosti školske populacije.

A šta ćemo s odgovornošću roditelja? Zakon inače predviđa da su u obavezi da se postaraju da deca dolaze na nastavu bar na nivou obaveznog obrazovanja, u suprotnom nalaže i sankcije. U epidemiološki rizičnim uslovima prosvetni vrh i Krizni štab za suzbijanje kovida 19 roditeljima su dali izbor da odluče da li će decu slati na nastavu u školu ili ne. Ispostavilo se da su postupci pojedinih primer neodgovornosti i povod za nepoverenje i bojazan da ima još takvih koji se, čak iako su zdravstveni radnici svesni potencijalne opasnosti, ne libe da dete koje čeka rezultat kovid testa pošalju u školski kolektiv, kao što se desilo u Železniku. Zbog takvog postupka već su na stubu srama zatrpani osudama stručne i opšte javnosti. Ali u datoj situaciji za odgovornost roditelja koji dete pošalju u učionicu uprkos tome što čekaju nalaz PCR testa, iz bilo kog razloga da je rađen, sankcije će tek biti predviđene. Novi protokol o tome nastaje u saradnji ministarstava nadležnih za obrazovanje i socijalnu zaštitu.

– U ovakvim situacijama gleda se u porodični, a ne obrazovne zakone. Juče sam o tome razgovarao s ministrom za rad i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem. Sinhronizovano radimo. Uspostaviće se procedura da se svaka škola i u datim epidemiološkim uslovima zbog neodgovornosti roditelja direktno obraća centrima za socijalni rad koji će dalje preduzimati mere. Ovakve stvari ne mogu da prođu bez sankcija. Odgovornost mora da bude viđena. Primećeno je da su i srednjoškolci opušteni, upozorio me je na to juče i dr Predrag Kon. Poslao sam još jedno pismo opomene školama, da se radi po utvrđenoj proceduri, a ne da opušteno pijemo kafu i ne shvatamo situaciju ozbiljno. Odakle god mi stignu pritužbe, inspekcija će odmah na teren. Ako utvrdi da se ne radi savesno po uputstvima, sledi smena direktora jer oni su odgovorni za organizaciju posla i sprovođenje mera – otkriva Šarčević za „Politiku”.

Za đačke domove prosvetni vrh predvideo je da roditelji potpisom garantuju na useljenju učenika da niko od članova porodice nije oboleo od korone niti se sumnja da ima simptome te bolesti.

– Za škole su detalji takođe predviđeni, ali izgleda da ljude mrzi da čitaju uputstva i organizuju posao kako treba. Drugog dana školske godine zbog toga sam smenio jednu direktorku srednje i jednu osnovne škole indirektno u vezi s kovidom. Inspekciju smo rasporedili tako da 25 odsto prati đačke domove, isti procenat osnovne škole, a 50 odsto srednje. Na koji nivo uzbunu treba da podignemo da bi ljudi shvatili da treba ozbiljno da radimo – pita ministar prosvete.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević: Neodgovornost roditelja ne može da prođe bez sankcija

  1. Milica kaže:

    Samo im naredite da ne dovode decu ni u skolu ni u vrtice sa curenjem iz nosa ni bilo kojom respiratornom infekcojom

  2. Aleksa kaže:

    ”Za škole su detalji takođe predviđeni, ali izgleda da ljude mrzi da čitaju uputstva i organizuju posao kako treba.”

    Ako je ozbiljan rad to što ste naredili školama da rade sa istim broje zaposlenih a sa povećanim brojem grupa, onda ne ja zaista ne znam šta znači biti ozbiljan u poslu, pošto je to daleko od ozbiljnog pristupa.
    Bilo bi lepo videti kako bi ministar organizovao rad u ovim uslovima a da ne poveća broj sati zaposlenima.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama