Шарчевић: Неодговорност родитеља не може да прође без санкција

Недопустиво је да због неодговорног понашања појединаца испашта огроман школски систем који је до најситнијих детаља припремљен за рад у условима пандемије да ризик од ширења инфекције буде смањен на најмању могућу меру, упозорава у разговору за „Политику” министар просвете Младен Шарчевић, реагујући на први потврђен случај ковид позитивног ђака у колективу београдске ОШ „Браћа Јерковић” у Железнику, који је могао да се спречи.

– Уверен сам да ће школе најквалитетније одговорити овом изазову, али не смеју спорадични случајеви да наруже целу причу, а нама родитељи ђака чине пола државе. Колико могу да буду несавесни да у школу пошаљу дете са знацима било које инфекције, а камоли док чекају резултат ПЦР теста? То не могу да разумем – негодује министар просвете.

За ђаке који се, како каже, мангупирају, скидају маске или игноришу захтев да буду на дистанци, решење је поступно: опомена, укор, смањење оцене из владања, напослетку и удаљавање с наставе. Школски радници у крајњој линији могу добити раскид уговора о раду ако се дисциплинским поступком потврди да су одговорни за угрожавање здравствене безбедности школске популације.

А шта ћемо с одговорношћу родитеља? Закон иначе предвиђа да су у обавези да се постарају да деца долазе на наставу бар на нивоу обавезног образовања, у супротном налаже и санкције. У епидемиолошки ризичним условима просветни врх и Кризни штаб за сузбијање ковида 19 родитељима су дали избор да одлуче да ли ће децу слати на наставу у школу или не. Испоставило се да су поступци појединих пример неодговорности и повод за неповерење и бојазан да има још таквих који се, чак иако су здравствени радници свесни потенцијалне опасности, не либе да дете које чека резултат ковид теста пошаљу у школски колектив, као што се десило у Железнику. Због таквог поступка већ су на стубу срама затрпани осудама стручне и опште јавности. Али у датој ситуацији за одговорност родитеља који дете пошаљу у учионицу упркос томе што чекају налаз ПЦР теста, из било ког разлога да је рађен, санкције ће тек бити предвиђене. Нови протокол о томе настаје у сарадњи министарстава надлежних за образовање и социјалну заштиту.

– У оваквим ситуацијама гледа се у породични, а не образовне законе. Јуче сам о томе разговарао с министром за рад и социјална питања Зораном Ђорђевићем. Синхронизовано радимо. Успоставиће се процедура да се свака школа и у датим епидемиолошким условима због неодговорности родитеља директно обраћа центрима за социјални рад који ће даље предузимати мере. Овакве ствари не могу да прођу без санкција. Одговорност мора да буде виђена. Примећено је да су и средњошколци опуштени, упозорио ме је на то јуче и др Предраг Кон. Послао сам још једно писмо опомене школама, да се ради по утврђеној процедури, а не да опуштено пијемо кафу и не схватамо ситуацију озбиљно. Одакле год ми стигну притужбе, инспекција ће одмах на терен. Ако утврди да се не ради савесно по упутствима, следи смена директора јер они су одговорни за организацију посла и спровођење мера – открива Шарчевић за „Политику”.

За ђачке домове просветни врх предвидео је да родитељи потписом гарантују на усељењу ученика да нико од чланова породице није оболео од короне нити се сумња да има симптоме те болести.

– За школе су детаљи такође предвиђени, али изгледа да људе мрзи да читају упутства и организују посао како треба. Другог дана школске године због тога сам сменио једну директорку средње и једну основне школе индиректно у вези с ковидом. Инспекцију смо распоредили тако да 25 одсто прати ђачке домове, исти проценат основне школе, а 50 одсто средње. На који ниво узбуну треба да подигнемо да би људи схватили да треба озбиљно да радимо – пита министар просвете.

Извор: Политика