Нерегуланост на малој матури – решења откривена пре краја теста?

19 јуна, 2020

Како пише Блиц.рс, решења комбинованог теста појавила су се на друштвеним мрежама у тренутку када су га током јутра осмаци полагали.

Осмаци су у склопу мале матуре комбиновани тест полагали јутрос од 9 до 11 сати. Тест је отишао у јавност преко осмака Основне школе “Братство” у Новом Пазару.

Полиција је већ ангажована и ради проверу двоје професора који су надгледали полагање у учионици из које је тест исцурео. Основано се сумња да су дозволили ученику фотографисање јер је двоје професора надгледало учионицу у којој полаже мање од десет ђака.

Тест се појавио на друштвеним мрежама када је полагање већ трајало. На сајт министарства са мејла за који се проверава да ли је “отворен” само у ову сврху извесна “Азра” је послала иза девет часова први део теста, а потом око 9,30 други.

Осмак фотографисао тест телефоном

Министар просвете Младен Шарчевић каже за “Блиц” да је већ утврђено да је тест фотографисао осмак школе у Новом Пазару, који је унео мобилни телефон у учионицу.

– Ђак је унео телефон иако у свим школама у Србији на улазу у учионицу су распоређени контролори којима се предаје телефон. Сумњамо да је у питању смишљена саботажа, јер је ђак унео телефон иако пролази контролу, а тест је фотографисао током полагања у учионици у којој је мање од десет осмака на двоје учитеља који надгледају процес. Не желим да прејудицирам, али ово није било могуће извести без наставника, и они ће имати прилику да све потанко објасне полицији – каже Шарчевић.

Како министар додаје рећи да је тест проваљен било би злонамерно.

И јуче осујећен покушај фотографисања теста

– Да бисмо могли да кажемо да је тест проваљен то би значило да су сви ученици морали да имају мобилне телефоне што није случај. Како сада ствари стоје “диверзијом” се окористило седам-осам ученика у тој учионици. Дан раније осујетили смо на време овакав покушај у Нишу – истиче министар.

Иначе, Основна школа “Братство” је мешовита школа у Новом Пазару, а директор школе је оболео од Ковида19 И тренутно је у Београду на лечењу. Према информацијама има тежи облик Ковида.

– Ја сам и пре полагања мале матуре упозорио да проблема увек има на југу и југозападу Србије. Ако се утврди да су професори дозволи ђаку да фотографише и учествовали у овој саботажи, као човек могу да кажем да им то није на част да на овакав начин користе и болест директора. Као министар могу само да им поручим да су деца у Србији часно полагала и пробне тестове које су радили од куће без икакве контроле. Не заслужују да буду професори и да подућавају децу и добиће отказе – поручује Шарчевић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Нерегуланост на малој матури – решења откривена пре краја теста?

  1. Mama каже:

    A kako to da su problemi uvek na jugu i jugozapadu? Pa zar nije prošle godine test izneo tata koji je radio u štampariji i zbog toga su deca 4 dana išla na polaganje? Zar se nije pre par godina test prodavao po Beogradu?
    Ne govorite istinu ministre!

  2. Stevan каже:

    Zar nisu po rečima ministra direktori najslabija karika???

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама